Mostarka Željana Zovko ulazi u Europski parlament?

Željana Zovko, Europski parlament , Željana Zovko, Bakir Izetbegović
Čelnik stranke Ivan Tepeš koji je bio nositelj liste u desetoj izbornoj jedinici osvojio je tek 201 preferencijalni glas, a cijela lista 786 glasova, odnosno 0,35 posto.

Ni glavni tajnik stranke Pero Ćorić nije se proslavio u prvoj izbornoj jedinici gdje je bio nositelj liste. Osvojio je tek 165 preferencijalnih glasova, a cijela lista 654, odnosno 0,33 posto.

Bosanskohercegovačka veleposlanica ide u EU parlament?

Tepeš i Ćorić široj javnosti su postali poznati kada je Tomislav Karamarko, tadašnji predsjednik HDZ-a, koalirao s njima.

Kao dio Domoljubne koalicije, HSP AS je bio dio vladajuće garniture, pa je Tepeš čak bio i potpredsjednik Sabora u prošlom mandatu.

No, vrlo lako bi moglo doći do još jednog preokreta s pozitivnim ishodom za Tepeša.

Eurozastupnici Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Ivana Maletić možda će morati, zbog osvajanja mandata u Hrvatskom saboru i ako HDZ kao izborni pobjednik formira vladu, dati ostavke u europarlamentu.

U tom slučaju, njihove zamjene bi mogli biti oni koji su na prošlim izborima za europarlament imali najveći broj glasova s liste HDZ-a, a nisu prošli. To su Ivica Tolić iz HDZ-a, Ivan Tepeš i Željana Zovko, veleposlanica BiH u Rimu.

Dnevni list