FOTO  Mostar: Svečana akademija povodom 25.obljetnice Herceg-Bosne

Herceg Bosna, obljetnica
...u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače održana je svečana akademija.

Nazočnima su prigodnim riječima obratili predsjednik udruge HZ HB Vlado Šoljić i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž.

Nakon toga riječ je dobio Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istakao kako su Hrvati predvodnici europskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

U svom govoru spomenuo je i organiziranje drugih političkih opcija u BiH za koje je kazao kako ih danas nema te da su poslužili svrsi i jedno vrijeme bili u upotrebi kako bi se razjedinilo hrvatsko političko biće u BiH, razjedinio hrvatski narod te u konačnici realizirao projekt dva entiteta za dva naroda.

Uz to je spomenuo i predstavnike međunarodne zajednice, koji su kako je kazao, radili projekte kroz Hrvate (alijansa, platforma), no da je stožerna stranka hrvatskog naroda kao odgovor na to okupila sve prijatelje i osnovala HNS BiH.

- Revitalizirali smo ga u nekoliko posljednjih godina na jedan poseban način, kao jednu institucionalnu snagu, kao izvršnu aktivnost Hrvata iz cijele BiH i svih političkih stranaka, koje se u ovom trenutku prepoznaju kao oni koji mogu nositi politički život Hrvata u BiH i koji se neće lako odcijepiti, zavarati, podijeliti...

- Na podjeli se gradi naš nestanak ovdje (... ). Moramo ostati zajedno jer ako padnemo u zamku podjela, međusobnog optuživanja, drugačijeg političkog i drugog promišljanja, idemo na ruku onima koji su nas željeli podijeliti - ustvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH, prenosi FENA.

Podsjetio je na suđenje Hrvatima u Haškom sudu, uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju te mnogobrojna druga uhićenja i suđenja pripadnicima HVO-a, o kojima, kako je istaknuo, svi šute.

Dodao je kako se tako sudi HZ HB i hrvatskom narodu, kao i mogućnostima da sutra hrvatski narod ostvari svoju jednakopravnost i da bude svoj u svojoj domovini BiH.

Govoreći o presudi Sejdić-Finci, Čović istaknuo je kako treba ispuniti standarde koje je pred BiH postavila EU te da će se s tom presudom riješiti i izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i pitanje izbora klubova, odnosno domova naroda.

- To nije hrvatsko pitanje, već pitanje izbornog zakonodavstva u BiH - ocijenio je.

Na kraju je poručio svima da zbiju redove i izdrže, no da očekuju još mnogo ‘oraških recepata'.

Program na svečanoj sjednici vodila je Misijana Brkić Milinković, a u glazbenom dijelu nastupila je klapa Drača.

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info