Mostar: Sastanak šest čelnika završio je bez konkretnog dogovora o proračunu institucija BiH

Lideri šestorke dogovorili su da se ponovo sastanu u Sarajevu 23. svibnja kada će se konačno znati hoće li BiH imati proračun i sadašnju koaliciju u Vijeću ministara. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare rekao je da je proračun očigledno postao problem, kao i pitanje umirovljenih vojnika.

Prema njegovim riječima, čini se da je šestorka blizu dogovora o pitanju "Sejdić-Finci", ali o tome se još mora razgovarati na narednim sastancima, jer je provedba ove odluke važna za europski put. Dodik je naveo da politički dogovor o državnoj vojnoj imovini treba biti pretočen u sporazum između Vlada Republike Srpske i Federacije BiH i Vijeća ministara BiH da bi bio cjelovit odraz onoga što je politički dogovor.

U Mostaru je danas održan sastanak lidera šest vodećih stranaka iz BiH na kome je razgovarano o provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić - Finci", te analizirana realizacija preuzetih obaveza sa prethodnog sastanka stranačkih lidera u Banjaluci.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HDZ BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

srna