Mostar: Rekordna akademska godina po broju studenata na Sveučilištu

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
...od čega više od 5000 studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić", dok su iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru potvrdili kako će u toj instituciji obrazovanje stjecati više od 16.000 studenata, piše Večernji list BiH. Ovih dana na fakultetima se vrše upisi studenata koji će biti okončani do kraja rujna, dok će početak listopada ujedno biti i početak nove akademske godine, kako u Mostaru tako i na većini fakulteta u Bosni i Hercegovini.

Planovi za realizaciju

"U Rektoratu je donesena odluka da se 3. listopada u Kosači obilježi početak akademske 2016./2017. godine za brucoše koji su se upisali na mostarsko Sveučilište. Kao i ranijih godina, studentima će zaželjeti dobrodošlicu rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, dok će uime Studentskog zbora nove članove Sveučilišta pozdraviti predsjednica Zbora Janja Marušić. Svakako, bit će tu i nekoliko glazbenih točaka. Prema dosadašnjoj praksi, na svečanosti će biti i dekani fakulteta koji će, nakon zajedničke svečanosti, novim studentima pružiti informacije o početku nastave na pojedinim fakultetima", rekao je pomoćnik rektorice za nastavu i studente prof. dr. sc. Vojo Višekruna.

Sveučilište u Mostaru je u lipnju objavilo jedinstven natječaj za upis studenata na prvu godinu akademske 2016./2017. Prema tom natječaju, ukupan broj mjesta za studente prve godine preddiplomskih studija koje Sveučilište planom upisa nudi je 4392 mjesta.

"Tijekom prvog upisnog kruga Sveučilište u Mostaru upisalo je 3158 kandidata. Nakon prvog roka fakulteti su na svojim web-stranicama objavili slobodna mjesta i održali drugi razredbeni postupak. Završio je upis u drugom razredbenom roku. Dugogodišnja praksa Sveučilišta je da podatke o oba upisna roka prikuplja do kraja rujna kada ćemo imati zaista cjelovite i točne podatke. Sa sigurnošću se može kazati kako su svoje planirane kapacitet popunili Medicinski fakultet i Farmaceutski fakultet, dok za ostale treba pričekati već spomenutu obradu podataka. Imajući u vidu iskustva iz prošlosti, kao i zanimanje u oba roka, vjerujemo kako će se plan upisa iz natječaja realizirati između 60 i 70 posto, kazao je Višekruna.

Rekordna godina

Najveći broj prijavljenih kandidata, prema očekivanjima, na društvenim je fakultetima. Razlog je široka lepeza ponuđenih studijskih programa i mogućnost kombiniranja. Međutim, primjetno je povećano zanimanje za tehničke fakultete. Isto tako, iz Rektorata Sveučilišta se saznaje i kako je broj studenata iz Hrvatske u konstantnom porastu. Procjenjuje se kako je, od ukupnog broja studenata Sveučilišta u Mostaru, čak 17 posto njih iz Hrvatske.

Mostar postaje jedno od sveučilišnih središta Bosne i Hercegovine te u njemu, uz studente s hrvatskom putovnicom, studira i znatan broj studenata s putovnicama iz drugih država. Ova akademska godina vjerojatno će biti rekordna po broju studenata na mostarskom Sveučilištu. Novina je i studij komparativne književnosti te cestovnoga prometa. Nove studijske grupe, kaže Višekruna, uvedene su sukladno potrebama tržišta rada. I Višekruna potvrđuje kako je smanjen pritisak na Pravni i Ekonomski fakultet, a zanimanje preusmjereno na neke druge, pa i nove studijske grupe.