Mostar: Obilježena 20. obljetnica utemeljenja Druge gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane

Postojavanje postrojba HVO-a.
Obilježavanje obljetnice započelo je u vojarni Stanislava Baje Kraljevića polaganjem vijenaca i služenjem svete mise za sve poginule i umrle pripadnike te postrojbe, koju je predvodio vojni biskup Tomo Vukšić.

Nakon toga, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača održana je svečana akademija na kojoj su zapovjednici govorili o ratnom putu Druge gardijske brigade.

"Ova postrojba je u teškom vremenu branila i obranila svoj narod. Kroz nju su prošli ljudi koji su za svoje ideale i svoj narod bili spremni dati sve što su imali pa i svoje živote", kazao je brigadir Slaven Galić, zapovjednik Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH.

Brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH, u svom je govoru naglasio kako je Druge gardijska brigada HVO bila elitna postrojba koja nikada nije naređivala ili provodila zločine.

"Uspjesi koje je Druga gardijska brigada postigla u sklopu hrvatskih snaga doprinijeli su potpisivanju mirovnog sporazuma i završetku rata na ovim prostorima", kazao je brigadni general Ivica Jerkić.

On je pohvalio djelovanje Prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH, u čijem sastavu aktivno djeluje stotinjak bivših pripadnika Druge gardijske brigade HVO-a.

"Prva pješačka gardijska pukovnija istinski je sljedbenik HVO-a. Oni su organizirali ovaj događaj danas i pojavili su se više od 50 puta ove godine na različitim mjestima diljem BiH i praktično su pokazali kako se legalno i zakonski baštini tradicija HVO-a", kazao je Jerkić.

Današnjoj svečanosti obilježavanja obljetnice Druge gardijske brigade HVO-a nazočili su predstavnici političkog i javnog života, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

fena