Mostar je najskuplji grad u BiH, slijedi ga Široki Brijeg

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, ulice, Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, statut, Paddy Ashdown, Mostar, hotel ruža, Mostar, Bošnjaci, statut, Mostar, Hrvati, Bošnjaci, Mostar, blokada, Mostar, izbori, sip, Mostar, Smeće, parking, Mostar, proračun, Ljubo Bešlić, Mostar, skupoća, BIH, Mostar, OHR, Mostar, Slaven Raguž, Marko Gilja
Takav podatak koji datira s početka godine, vjerojatno je već zastario, s obzirom na činjenicu, da se plaće penju puževim korakom, u posljednje vrijeme čak i opadaju, dok cijene prehrambenih proizvoda rastu, moglo bi se reći i svakodnevno. Ako je to neka utjeha, rast cijena hrane nije samo karakteristično za BiH, već poprima planetarno obilježje.

Nezasijane njive

Statistika pokazuje kako je cijena osnovnih namirnica u Bosni i Hercegovini tijekom posljednje dvije godine povećana za gotovo 100 posto. Umjesto da Bosna i Hercegovina iskoristi svoje, ne baš tako male, kapacitete za proizvodnju hrane, sve više njiva ostaje neuzoranih, a umjesto žita i povrća, korov i kupina otimaju parcelu po parcelu. No, zato cvijeta uvoz. Uvozilo se sve od vode, koje imamo u izobilju, pa do vina, od brašna pa do riže, mesa, ribe i tako redom
I tijekom proteklog mjeseca, cijene životnih namirnica nisu mirovale, zapravo rasle su. Rasle su sve, počevši od žita i kruha, preko voća i povrća pa do mesa i ribe. Ni rast nije ravnomjerno raspoređen.

Skuplja Hercegovina

Kako i čime opravdati podatak da građani u Orašju mogu za isti iznos novca kupiti dva puta više riže nego u Mostaru. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, kilogram riže u Mostaru stoji 5,04 KM, dok u Orašju za isti iznos treba izdvojiti 2,14 KM. I crni luk u Orašju je dvostruko jeftiniji, ovoga puta, nego u Sarajevu. Banane u BiH stižu iz uvoza, pa kako objasniti da se za kilogram banana u Mostaru u prosjeku plaća 2,34 KM, a u Tuzli 1,84 KM. Sličnih primjera ima i koliko je artikala.
Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, i tijekom prošlog mjeseca, građani koji žive u Hercegovini plaćali su više cijene od onih koji žive u Bosni. Podaci za kolovoz pokazuju kako su Mostarci plaćali najviše cijene za prehranu. Tako su u većini osnovnih prehrambenih artikala izdvajali više novca nego u drugim mjestima. Ne da se ni Široki Brijeg, i oni su u većini proizvoda ispred Mostaraca ili su tek iza njih. Izgleda da je mještanima Travnika, Livna i Orašja nešto laganije sastaviti kraj s krajem, barem kada je u pitanju golo preživljavanje.

Vecernji.ba