Mostar i Široki Brijeg najskuplji gradovi u Federaciji BiH

rad, radnici, poskupljenje, hrana, kupci, trgovina, šoping, Mostar, Široki Brijeg, skupoća, Federacija BIH, PDV, Dalmacija, Hercegovina, hrana, namirnice, cijene, trgovine, sirovo povrće, hrana, Hercegovina, teka, dug, hrana za jelo, teške krađe, krađa, BIH, troškovi, prava potrošača, cijene, kupac, trgovina, potrošači, prava potrošača, BIH, trgovina, rad nedjeljom, obitelj, rad nedjeljom, trgovci
Mostaru se, po visini cijena živežnih namirnica, približio i Široki Brijeg u kojem su cijene u odnosu na druge bh. gradove također znatno više. Na začelju se nalaze Travnik i Zenica kao najjeftiniji gradovi.

 Cijene koje građani Mostara i Širokog Brijega za većinu živežnih namirnica i brojnih drugih usluga plaćaju su uvelike veće u odnosu na druge bh. gradove kao što su Sarajevo, Zenica, Livno, Bihać i drugi. Isto pokazuju mjesečna izvješća prosječnih cijena velikog broja artikala i usluga koje objavljuje Federalno ministarstvo trgovine.

 Gorivo najskuplje u Mostaru

 Polazeći od osnovnih namirnica kao što su riža, ista je najskuplja u Mostaru i iznosi 5,10 maraka, dok se,  primjerice, isti proizvod u Livnu prodaje po upola manjoj cijeni te iznosi 2 marke. U Mostaru, u odnosu na 10 gradova Federacije BiH, najskuplja je i svježa piletina po cijeni od gotovo 6 maraka, kao i pastrva koja iznosi 10 maraka po kilogramu.
Mlijeko je najskuplje u Mostaru i Širokom Brijegu i iznosi 1,55 maraka po litri.
Dosad je sir bio najskuplji u Mostaru, a sad je pak u Širokom Brijegu i iznosi 13,73 marke po kilogramu. Kokošja jaja su najskuplja u ova dva hercegovačka grada i iznose 0,30 maraka po komadu. Kuhinjska sol također je u gradu na Neretvi najskuplja i iznosi 0,88 maraka.

 Kad je u pitanju voće i povrće, isto ćete najskuplje platiti u Hercegovini pa su tako, primjerice, grah i jabuke najskuplji u Mostaru.

 Ljubitelji čokolade najskuplju će platiti u Mostaru gdje je cijena i dalje najviša i iznosi po kilogramu gotovo 22 marke, a usporedbe radi, prosječna cijena u Federaciji ove poslastice je 16,60 maraka.

 Ženske čarape najskuplje su u Mostaru i Sarajevu i iznose više od 7 maraka. Usporedbe radi, u Travniku iznose tek 2 marke.

 Najskuplju vodu plaćaju Tuzlaci, Livnjaci i Širokobriježani gdje cijena vode po metru kubnom iznosi više od 1,10 maraka. U Mostaru je ista 0,92 marke.

 Iako se baš i ne možemo pohvaliti čistim i urednim gradom, najskuplje plaćamo upravo odvoz smeća. Naknada za odvoz smeća je upravo najskuplja u Mostaru i Širokom Brijegu i iznosi od 0,15 do 0,22 marke po metru kubnom. Drvo za ogrjev najskuplje je u gradu na Neretvi i iznosi 80 maraka po metru kubnom. Kad je u pitanju gorivo, euro dizel najskuplji je u Mostaru i iznosi 2,50 maraka, motorni benzin 98 najskuplji je u Širokom Brijegu i iznosi 2,45 maraka po litri, a motorni benzin 95 ponovno je najskuplji u Mostaru i iznosi 2,35 maraka.

 Ulje najjeftinije

 Gradski prijevoz također je najskuplji u ova dva grada, u Mostaru iznosi 2,10 maraka, a u Širokom Brijegu 2,50 maraka. Roditelji vrtić najskuplje plaćaju također u Mostaru i Širokom Brijegu. U Mostaru cijena je 160 maraka mjesečno, a u Širokom Brijegu ova usluga se plaća 170 maraka, dok roditelji u Sarajevu tu uslugu plaćaju 140, a Zeničani 120 maraka.

 Kad su u pitanju cijene u ugostiteljskim objektima, Hercegovina opet prednjači. Porciju šnicle s prilogom u Mostaru ćete platiti 14,49 maraka, a u Širokom Brijegu 14.69 maraka. Usporedbe radi, tu istu porciju u Travniku platit ćete oko 11 maraka. Pizza je definitivno najskuplja u Mostaru i iznosi nevjerojatnih 9,50 maraka. Žensko pranje kose s feniranjem iznosi više od 12 maraka, dok je u Širokom 10 maraka.

 Zubna pasta, šampon, kao i pelene za djecu su također najskuplji u Mostaru.

 Mostar je po nečemu i najjeftiniji grad u Federaciji i to po jestivom ulju. Litra ulja iznosi 2,67 maraka, što je čak manje i od prosječne cijene u Federaciji. Toaletni papir i higijenski ulošci su također, u odnosu na druge gradove, najjeftiniji u Mostaru, piše Dnevni list.