Mostar će obilježiti 23 godine od stradanja osmero mladih Vitežana

podgradina
Zločin se dogodio naselju Podgradina dok su djeca igrala košarku, a danas na tom mjestu simbolično stoji spomenik u obliku broja osam te koš sa zaustavljenom loptom, piše travnicki.ba.

Težina zločina nije bila dovoljna da mu svijet pokloni pozornost, iako je u to vrijeme u Vitezu bio stacioniran i BBC. Nažalost ni danas, 23 godine poslije, ne postoji želja da se zločin procesuira. Uspomena na djecu, čija igra i volja za životom nisu predstavljali nikome opasnost, živi u samo u srcima roditelja i stanovnika Lašvanske doline.

Tim povodom, Klub studenata povijesti Filip Lastrić u suradnji s Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata-Mostar organizira predavanje na temu ,,Podgradina-23 godine šutnje'' u kantini Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u 18 sati.

Ovo predavanje ima za cilj upoznati studente s karakterom rata koji se vodio na prostoru Središnje Bosne, ali i ukazati na potrebu za procesuiranjem zločina nad najmlađima kako bi istina i pravda bili temelji na kojima ćemo graditi budućnost.