Most na Savi: Uskoro raspisivanje natječaja, radovi počinju na proljeće

Gradiška, sava
Kako je za Nezavisne novine rekao Igor Pejić, tajnik Ministarstva, danas ili sutra bit će raspisane javne konzultacije koje, prema propisima EU, prethode raspisivanju natječaja i traju pet dana. Pejić je ovo rekao nakon što im se obratilo poslije pisanja hrvatskih medija da su sredstva koja je Hrvatska namijenila za most kod Gradiške preusmjerena u izgradnju Pelješkog mosta.

Pejić tvrdi da činjenica da je Hrvatska preusmjerila sredstva ne znači da natječaj neće biti raspisan i ističe da je Hrvatska u završnim pregovorima s Europskom investicijskom bankom da osigura kredit za dvadesetak milijuna vrijednu hrvatsku polovinu ovog mosta.

Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, rekao je da će ovaj projekt biti kruna plana izgradnje mreže autocesta u RS.

Mnogo smo čekali, međutim tu nije bilo krivnje RS-a. To je međunarodni projekt Hrvatske i BiH. Istina, treba biti pošten i reći da opstrukcije nisu dolazile s bh. nego s hrvatske strane, rekao je Trninić.

On je dodao da će konačno tek s mostom biti zaokružena izgradnja novoga graničnog prijelaza, koji će biti lociran kod budućeg mosta. Pejić ističe da više neće biti moguće da se projekt odgađa. Tvrdi da kada bude izvedena procedura izbora izvođača, bit će potpisan i obavezujući ugovor, a da će Hrvatska pregovore s EIB-om završiti do proljeća, kako bi novac bio spreman za početak radova.

Načelno su dogovorili financiranje s EIB-om. Naš osobni dogovor je da Hrvatska projekt plati iz svog proračuna u slučaju da se iz bilo kog vrlo malo vjerojatnog razloga financiranje ne bi riješilo, tako da nema tu nekih posebnih nejasnoća, rekao je on.

Dalje navodi da kada bude izabran izvođač i potpisan ugovor, više neće biti moguće izići iz projekta ili odugovlačiti početak bez plaćanja penala. Naglasio je i da je bh. strana uspjela sačuvati grant EU-a od 6,3 milijuna eura za most, te da je zaključeno da nije u redu da BiH izgubi ta sredstva jer Hrvatska nije osigurala svoj grant.

Odlučeno je da grant ostane u privremenom fondu jer ima jako puno zemalja koje su zainteresirane za taj novac, rekao je Pejić.

Rekao je da je imao stalne kontakte s Tomislavom Mihotićem, državnim tajnikom za infrastrukturu Hrvatske, Josipom Škorićem, predsjednikom Uprave "Hrvatskih cesta", i s Borisom Majićem, voditeljom projekta na mostu Gradiška, te da su svi izrazili spremnost da se što prije započne s poslom.

Jedina stvar koja je preostala BiH da uradi je, kako je naglasio, da izabere nadzorni organ, a dodao je da su u svu proceduru uključeni i Ministarstvo prometa i veza RS-a, kao i "Autoputevi RS".

Nezavisne su se prošlog ponedjeljka za informaciju obratile i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, ali do zaključenja članka nije stigao odgovor.