FOTO  Molitvenim pohodom na Bobovac započeli Tropletovi dani kulture

Troplet, Tropletovi dani kulture, bobovac

...sudjelovala je u svečanoj proslavi Molivenog dana za Domovinu i Hodočašću vojnih i redarstvenih snaga koji su se 24. listopada održali na ostatcima kraljevskoga grada Bobovca, nadomak Kraljeve Sutjeske. Ovogodišnja proslava je pod geslom „Nebeska majko, čuvaj naše obitelji, gnijezdo života, vjere i duhovnih zvanja" okupila velik broj pripadnika Oružanih snaga BiH, raznih policijskih struktura i službi, političke predstavnike hrvstskoga naroda na svim razinama vlasti, hodočasnike župa i udruga iz Vrhbosanske nadbiskupije i ostalih krajeva naše domovine te goste iz susjednih zemalja.

Svečano euharistijsko slavlje pored crkve sv. Mihovila arkanđela, baštine bosanskih kraljeva, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj mons. Jurjom Jezerincem te uz koncelebraciju više svećenika i vojnih kapelana u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Sloveniji.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na riječi pape Franje izrečene tijekom pastirskog pohoda našoj zemlji, 6. lipnja 2015.: „Drage sestre, draga braćo, nemate pravo zaboraviti svoju povijest". „Upravo radi toga što smo svjesni svojih korijena i svoje povijesti, započeli smo ovo hodočašće na kraljevski grad Bobovac. Upravo ovdje na kraljevskom gradu Bobovcu želimo moliti za našu domovinu. Ne želim tumačiti samu riječ - domovina, želim reći da je domovina tamo gdje je moj dom, gdje ja živim. Tu osjećam da sam primio kulturu, krštenje, majčinski jezik. Čovjek to nosi cijeli život u sebi. Zato smo danas na poseban način molili da u toj domovini ljudi koji je vode imaju mudrosti, a mudrost znači da znaju izabrati prave vrijednosti. Ljudi, koji bivaju izabrani da vode ovu zemlju i na neki način budu graditelji ove zemlje, trebaju raditi na općem dobru i zauzimati se oko onoga što pomaže čovjeku da bude čovjek. U vremenu kada su brojne vrijednosti urušene, često nestane te mudrosti i prevlada koristoljublje. Tamo gdje ne vladaju pravedni zakoni, postoji opasnost da cvjeta korumpiranost i kriminal", kazao je kardinal Puljić pozivajući na molitvu Bogu da ljudima u vlasti podari mudrosti da izgrađuju zemlju jednakih prava kako bi se u njoj svaki čovjek osjećao „radosno kod kuće, doma, sa svim svojim pravima i dužnostima".

S Bobovca su naši izvidnici, kao i na polasku - s molitvom i pjesmom radosno prikazali Bogu ovo svoje hodočašće za naše obitelji, za naš narod i sve one koji su u potrebi. Ljubazni su vojnici našu djecu počastili vojničkim grahom i osvježenjem uz rijeku Bukovicu, gdje su se svi hodočasnici nakon molivenog susreta zadržali u prijateljskom druženju.
Ovim pohodom, uz spomendan kraljice Katarine, započeli su ovogodišnji Tropletovi dani kulture koji se nizom događaja nastavljaju narednih dana.