Moguće uključivanje vojske u rješavanje problema s migrantima

Dragan Mektić, ilegalni migranti

"Molio bih političare da se ne petljaju u ovaj problem, oni ne mogu pomoći. Mi nemamo kvalitetnu termovizijsku kameru, nemamo radara, ali ne - oni od toga prave predizbornu kampanju. Kćerka Fikreta Abdića je jučer zatražila da se u BiH proglasi ratno stanje. Vidite li s kakvim mi političarima imamo posla. Gospodo zastupnici, stvorite kapacitet da osiguramo više od 75.000 KM koje su do sada izdvojene za problem migranata", rekao je Mektić na konferenciji za medije u Sarajevu dodajući da je svojim radom osigurao pet milijuna eura iz Europske unije, piše Klix.ba.

Mektić je kazao da razmišlja o mogućnosti traženja pomoći od Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

"Pokrenut ću inicijativu da se unaprijed omogući uvođenje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u rješavanje problema migranata ukoliko on, ne daj bože, eskalira", rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti je kazao da će problem migranata trajati, da nemamo čarobni štapić i da se svi moramo uhvatiti u sustav zaštite svoje granice i time smanjiti problem. Kako tvrdi, mislio je da će EU naći rješenje, ali ona ga nema.

"Ušivak i Agrokomerc će zadovoljiti naše potrebe za kapacitetima i danas krećemo u aktivnosti stavljanja tih centara u funkciju. Prvo ćemo osigurati postojeće prostorije, a tu su i šatori, kontejneri, toaleti i kuhinje", rekao je Mektić opisujući nove kapacitete koji se spremaju za nadolazeće i već prisutne migrante.

Posebnu pažnju Mektić je posvetio kriminalu u vezi s migrantima. On je pozvao na uhićenje osoba koje krijumčare migrante jer je, kako kaže, taj posao postao unosniji od krijumčarenja droge.

"Mene su izvijestili da policijske agencije imaju problema s tužiteljstvima koja se ne snalaze i koja sporo vrši istrage. Tužiteljstvo mora osigurati kapacitete za ove situacije. Imamo situaciju da oduzmemo vozilo kojim se migranti krijumčare, a tužiteljstvo ga onda vrati. Pozivam tužiteljstvo da odredi broj tužitelja koji se znaju baviti slučajevima krijumčarenja ljudi", zaključio je Mektić.

večernji.ba