Moguća nova optužnica za aferu Gibraltar

Gilbraltar, Zlatko Lagumdžija, akcija, Stipe Prlić, Gibraltar, optužnica
... Tužiteljstvo BiH radi na novoj istrazi koja obuhvaća dio marketinške afere čiju štetu za bh. medijsku industriju stručnjaci ocjenjuju kao "nemjerljivu i nenadoknadivu".

Afera kodnog naziva "Gibraltar", otkrivena u listopadu 2014. godine uhićenjem devet osoba zbog sumnje u pranje više milijuna maraka, a koja je završila oslobađajućom presudom i disciplinskim postupkom protiv postupajućeg tužitelja, uskoro bi mogla dobiti nastavak obzirom da Tužiteljstvo radi na novoj istrazi u tom predmetu, doznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH. Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili da rade na novoj istrazi, no nisu željeli otkriti koliko osoba je obuhvaćeno istragom. "Istraga u predmetu ‘Gibraltar 2' je aktivna u Tužiteljstvu BiH", rekao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Prvobitno su u predmetu "Gibraltar" uhićeni Stipe Prlić, Zoran Bakula, Neven, Sanjin i Belma Kulenović, Darko Aleksić, Senad Zaimović, Ejub Kučuk i Lajla Torlak uz obrazloženje Tužiteljstva BiH da se radi o kriminalu s milijunima opranog novca. Nakon istrage, optužnica je podignuta samo protiv bivših članova Uprave Hrvatskih telekomunikacija Mostar Stipe Prlića i Zorana Bakule te Nevena Kulenovića.

Prvobitna optužnica je navodila da je Kulenovićevoj firmi "SV-RSA" omogućeno ostvarivanje protuzakonite koristi od 6,6 milijuna konvertibilnih maraka (KM), da bi po izmjeni optužnice Tužiteljstvo BiH tu korist spustilo na nešto više od 216.000 KM. Nakon što je pala dobit, pala je i optužnica, pa su Prlić, Bakula i Kulenović krajem 2016. oslobođeni krivnje. Kako postupajući tužitelj Miroslav Janjić nije na vrijeme uložio žalbu, presuda je postala pravosnažna. Protiv Janjića je podnesena i disciplinska prijava zbog kašnjenja a istraga je i dalje u tijeku.

Istraga u predmetu "Gibraltar 2", kako nezvanično doznaje BIRN BiH iz dva neovisna izvora u Tužiteljstvu, uključuje radnje u kojima nije korištena ista matrica kao u prvobitnom postupku, te se od početka znalo da će u aferi "Gibraltar" biti podignuto više optužnica. Predmet je dodijeljen u rad tužiteljici Ivani Petković. No, iz Tužiteljstva BiH nisu željeli odgovoriti na pitanje u kojoj fazi je istraga u predmetu "Gibraltar 2" niti kada bi se mogla očekivati odluka o tome hoće li biti podignuta optužnica. BIRN