Moguća nestašice nafte u BiH zbog problema u Pločama

...problem s postupkom uvoza nafte iz luke Ploče u Hrvatskoj u kojoj su problemi nastupili od ponedjeljka s ulaskom u Europsku uniju, objavio je u subotu Dnevni Avaz pozivajući se na službene izvore.

"Ako se u sljedećih nekoliko dana ne normaliziraju problemi s cisternama koje trebaju gorivom opskrbiti benzinske crpke u BiH, a koje su od ponedjeljka zaustavljene u luci Ploče Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez naftnih derivata", rekao je za Avaz generalni direktor Terminala Federacije BiH Rasim Kadić.

Terminali Federacije BiH su krovna tvrtka koja upravlja Naftnim terminalima u Pločama koji BiH opskrbljuju značajnim količinama naftnih derivata, dok je najznačajnija opskrba iz rafinerije nafte u Brodu.

Više desetaka cisterni punih gorivom, koje su od ponedjeljka bile blokirane u luci Ploče, počele su ulaziti u Bosnu i Hercegovinu nakon što su smanjeni problemi s hrvatskim carinskim sustavom i posjedovanjem dodatne dokumentacije, no problem nije do kraja otklonjen, ranije su izvijestili iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Kadić tvrdi da je sprječavanjem dovoza cisterni s naftom iz Hrvatske u BiH već stvoren loš imidž, te je upozorio i na mogućnost poskupljenja naftnih derivata ukoliko se poteškoće nastave.

Hina