Mogherini: Hitne promjene izbornog zakonodavstva u BiH

Dragan Čović
Visoka predstavnica je također istaknula kako je na političkim strankama u BiH da riješe reformu izbornog zakondavstva bez daljnjih odgoda. Time bi osigurali da se ovogodišnji opći izbori održe i implementiraju sukladno međunarodnim i europskim standardima, kaže se u priopćenju iz ureda Mogherini, nakon što je u Bruxellesu razgovarala s trojicom članova predsjedništva BiH.

Osim s Mogherini, članovi predsjedništva BiH razgovarali su nekoliko sati u Bruxellesu s predsjednikom Europskom pučke stranke Josephom Daulom o promjeni izbornog zakona u BiH, ali po onome što su poručili nakon toga, nema nikakva pomaka.

Razgovarali su o najtežem političkom pitanju u BiH - izbornom zakonu. Izborni je zakon "pao" na nekoliko sudova, uključujući i sud u Strasbourgu. Prema postojećem zakonu jedan narod drugome može birati predstavnike u vlasti, što posebno ugrožava bosanskohercegovačke Hrvate.
Članovi Predsjedništva sastali su se pojedinačno s predsjednikom Europske pučke stranke, a zatim održali zajednički sastanak. Sve tri bosanskohercegovačke stranke kojima su oni na čelu - članice su upravo Europskih pučana.
Predsjednik europskih pučana Daul pokušava posredovati među predsjednicima triju stranaka koji su ujedno i članovi Predsjedništva kako bi se riješio status quo jer se bez promjene izbornog zakona neće moći implementirati izborni rezultati ni formirati vlada. Vremena je preostalo malo, izbori su u listopadu, a krajnji rok za promjenu izbornog zakona bio bi krajem travnja.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, izjavio je nakon sastanka s Daulom kako ne očekuje da će se problemi rješiti na jednom sastanku, ali da treba razgovarati. Vrlo je sužen prostor za neko rješenje, istaknuo je.
Ta budućnost i ti izbori koji dolaze i sve ono što se može dogoditi ako izbora ne bude, svi trebamo podijeliti odgovornost za to i potruditi se da se nađe neko prihvatljivo rješenje, dodao je Izetbegović.

Nastavljamo razgovarati kako bi se što prije našla rješenja. Vjerujem da ćemo se u drugom mjesecu u Sarajevu okupiti zajedno s institucijama međunarodne zajednice kako bi konačno dogovorili rješenje oko izbornog zakona, rekao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

HRT