Mnogi birači se zaboravili potpisati na obrazac ili poslati dokaz o identifikaciji

Do 20. srpnja, kada je pravljen zadnji presjek stanja, stiglo je 52.740 prijava birača koji žele glasovati izvan BiH. Do tog trenutka obrađene su 29.272 prijave, od čega 26.815 zadovoljavaju uvjete za registraciju, a 2457 ih je imalo određene nedostatke i nisu se stekli uvjeti da budu registrirani za glasovanje izvan BiH. Nedostaci se uglavnom odnose na to da nije potpisan obrazac, nedostaje valjan dokaz o identitetu i slično. Središnje izborno povjerenstvo BiH je, u slučajevima kada je to moguće, obavještavalo podnositelje prijava o nedostacima u prijavi da ih otklone ako su u mogućnosti. SIP je još ranije proslijedio poštom 64.000 pošiljki za birače izvan BiH koje sadrže obrasce PRP 2 za osobe koje su bile registrirane na posljednjim lokalnim izborima za glasovanje iz inozemstva.

Primjetno je kako su se i stranke ovaj put mnogo više angažirale na animiranju građana u inozemstvu da se registriraju za izbore. No, podaci s ranijih izbora, kao uostalom i preliminarni podaci SIP-a, govore kako ne treba očekivati značajno veći odziv u dijaspori nego do sada. Tako se, primjerice, za glasovanje na izborima 2002. godine izvan BiH, odnosno za glasovanje poštom, registriralo 58.987 bh. državljana u inozemstvu, a 2010. godine 36.673. No, ni svi koji su se registrirali nisu glasovali pa je te 2010. godine, od ukupno registriranih glasača izvan BiH, biračko pravo iskoristilo samo 60,56 posto.

Na osnovi ranijih izbora, najveće zanimanje za glasovanje moglo bi biti među bh. državljanima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švedskoj. Na spomenutim izborima 2010. godine biračko pravo iz Hrvatske iskoristilo je 5477, iz Njemačke 3899, a iz Švedske 3815 bh. građana. Iako brojno, bh. iseljeništvo u Srbiji i Sloveniji pokazalo je vrlo malo ili nikakvo zanimanje za sudjelovanje na izborima prije osam godina.

Danas istječe i rok za promjenu biračke opcije za raseljene osobe unutar BiH, kao i za birače s prebivalištem u Distriktu Brčko BiH za određivanje biračke opcije u vezi s odabirom entitetskog državljanstva. Za današnji datum vezuje se još jedan izborni rok, onaj do kojeg su politički subjekti morali otkloniti nedostatke na kandidacijskim listama.