MJESEC DANA DO PRESUDE ZA UZDOL Buza: “Izražavam žaljenje, ali se ne osjećam odgovornim, a još manje krivim”

uzdol, Uzdolske kalvarije, K. Perić

27. rujna, 26 godina od zločina na Uzdolu biti će izrečena presuda Enveru Buzi - zapovjedniku Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, odreda koji je počinio pokolj u tom selu.

Pred Sudom BiH danas je završnu riječ imala Buzina obrana, koja je zatražila oslobađajuću presudu i naglasila da nije dokazana odgovornost optuženog za zločine počinjene u selu Uzdol kod Prozora, a Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 27. rujan.

Branitelj Ismet Mehić je u završnoj riječi ocijenio da iz dokaza proizilazi da Buza nije zapovijedao snagama za vrijeme akcije u Uzdolu i da nije bio u obvezi poduzeti aktivnosti nakon akcije, prenio je Detektor.ba.

Mehić je kazao da žrtve u Uzdolu nisu imale status civila, osim njih nekoliko, i da je bilo riječ o pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i naoružanim mještanima.

Iz dokaza proizilazi, rekao je, da optuženi nije zapovijedao Prozorskim bataljonom u akciji izvedenoj sa 13. na 14. rujan 1993. godine. Kako je naveo, pripadnici bataljona su bili pretpočinjeni i njima je zapovijedao Zićro Suljević.

uzdol,Uzdolske kalvarije,K. Perić

„Žao mu je, al nije kriv“

Obrana se osvrnula na planiranje operacije “Neretva 93”, istaknuvši protivljenje Buze da se akcija izvodi preko Uzdola i njegovo razrješenje zbog toga.

“Optuženi nije bio u obavezi da poduzme nužne mjere da kazni počinitelje. I da je imao tu obavezu, on to nije mogao učiniti jer su sve žrtve bile odvezene u Hrvatsku, u Split”, kazao je Mehić.

Kako je dodao, na zahtjev drugih Buza je zadužio zamjenike i pomoćnike da utvrde pogibije nakon akcije i izvješće je dostavio nadležnoj komandi Šestog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Napomenuo je da je poslije bila formirana posebna komisija, ali da je njen rad prekinut na zahtjev tadašnjeg načelnika Uprave vojne bezbjednosti Jusufa Jašarevića, koji je tražio da se “to ostavi za bolja vremena”.

Branitelj je iznio niz zamjerki na nalaz vještaka Tužiteljstva, navodeći da nije baziran na materijalnim dokazima, da je nedorečen i netočan. Posebno je naglasio da u nalazu nedostaje određeni broj stranica, izrazivši sumnju da su izvučeni dijelovi koji idu u prilog optuženom.

Obrana je navela i da Buza nije optužen po zakonu bivše Jugoslavije koji je bio na snazi u vrijeme kada su djela počinjena, izrazivši čuđenje zbog takvog poteza Tužiteljstva.

U svom završnom obraćanju optuženi je istakao da “ne postoji naredba kojom on naređuje napadna djelovanja”. Rekao je i da, sve i da je Samostalni bataljon Prozor imao obučene ljude i odgovarajuću opremu, nikada ne bi naredio napad na Uzdol, jer je to “taktička glupost”.

Optuženi je dodao da je nakon “pritisaka iz Šestog korpusa” poduzeo sve što je bilo moguće, ali da nije zapovijedao akcijom i da stoga smatra da nije bio dužan poduzeti dalje radnje.

“Izražavam žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjećam odgovornim, a još manje krivim”, kazao je Buza.

Ubijena i djeca

Tužiteljstvo BiH je u završnoj riječi 16. srpnja zatražilo da se Enver Buza proglasi krivim i bude najoštrije kažnjen.

Postupajuća tužiteljica Sanja Jukić kazala je da je 14. rujna 1993. u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubijeno 27 civila, te da se iz iskaza svjedoka se moglo čuti da nitko od civila nije pucao, i da nijedan vojnik Armije BiH i HVO-a nije ranjen u zaseocima. „Oni su ranjeni i ubijeni u i oko škole u Uzdolu. Zločin je ubiti civila u svojoj kući, pred svojom kućom, ubiti osobe koje nisu sudjelovale u sukobu”, kazala je tužiteljica, prenio je Detektor.ba.

Ubojstva su, prema njenim riječima, izvršili pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona, čiji je zapovjednik bio optuženi Buza, koji je, kako je rekla, rukovodio akcijom na Uzdol, i ta jedinica je jedina koja je sudjelovala u napadu.

“Sve ove žrtve su namjerno ubijene, nikako u unakrsnoj vatri. Ustrijeljene su iz neposredne blizine, neke od njih u leđa. Jedna od žrtava je pretučena, a ubijena su i djeca”, kazala je, između ostalog, tužiteljica.

Optužnica

Optužnica tereti optuženog Envera Buzu da je za vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, kao nadređena osoba - u svojstvu komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinice SB Prozor koja je dana, 14. rujna 1993. godine izvršila napad na selo Uzdol, općina Prozor i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiče na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da počinitelji tog djela budu kažnjeni. Optužnica tereti Buzu da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 22. listopada 2016. godine optuženi se izjasnio da nije kriv.