Misterij u Bosni: S čim je povezana neuobičajena rupa u zemlji?

ključ, sanica, jezero, presušilo, šivićevo jezero, sanica, ključ, presušilo, rupa
Stanovnici sela nedaleko od Ključa u BiH, nemalo su se iznenadili kada se u zemlji otvorila rupa širine 50 i dubine 30 metara. Stručnjaci kažu da je rupa nastala kao posljedica tektonskih poremećaja u dubini zemlje. No, mještani imaju drugačija tumačenja.

Da je nekada na ovom mjestu bilo jezero, potvrđuje fotografija iz obiteljskog albuma. Šivićevo jezero preko noći se pretvorilo u golemu rupu. Jedan od mještana uvjeren je da je neuobičajena pojava povezana sa smrti susjeda.
‘On, Hasan je umro, ostalo iza njega nakon mjesec, mjesec i po dana evo sve ode za njim i tako to. Došla mu je navodno kći poslije pečenja rakije da očisti vikendicu. Kaže, samo sam primijetila neki vjetar i kaže kad sam pogledala po jezeru, babo moj po jezeru ide', priča Rezak Motanić, stanovnik sela Sanica.

Za nastanak kratera širine 50 i dubine 30 metara postoje i druga objašnjenja. ‘Vjerojatno da je dolje bila neka pećina i to je odjednom potonulo. Možda je vulkan, tko će znati', pita se Milanko Skrbić iz Sanica.
Razlozi bi mogli biti i iz Drugog svjetskog rata. Priča se da je jezero bilo puno bombi koje su ljudi pronalazili nakon bombardiranja tog područja 1943. godine. ‘I moguće da su ribe pokrenule odjednom. Bombu dirale i eksplodiralo i to je tako potonulo', kaže Milanko Skrbić.

Stručnjaci su krater pregledali i zaključili da iza svega stoje tektonski poremećaji u dubini zemlje. ‘Ovo nije neuobičajeno da se javlja na kontaktu takve dvije geološke formacije. Nije česta, ali u geologiji je poznato da se takve pojave javljaju', objašnjava Hazim Hrvatović iz Geološkog instituta BiH.
Neuobičajenoj pojavi pridonijela je i činjenica da je selo Sanica na vodnom, ali i krškom području. Turistička atrakcija ubrzo će nestati. Rupu će naime zatrpati zemljom.

izvor: dnevnik.hr