FOTO  Misa za poginule pripadnike HVO brigade Kralj Tvrtko

HVO, hvo sarajevo, Marinko Čavara
U Sarajevu su, 29. svibnja 2018. pored crkve Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu položeni vijenci za poginule i preminule vojnike HVO-a iz Sarajeva, tj. pripadnike brigade Kralj Tvrtko, te je potom slavljena Sveta misa.

Vijence su položili obitelji poginulih branitelja HVO-a Sarajevo, koordinacija Udruga HVO Općina Kantona Sarajevo, veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te različita izaslanstva. Polaganju vijenaca nazočili su i pripadnici Oružanih snaga BiH čiji su časnici također položili vijence.

Potom je u crkvi slavljena Misa koju je predslavio teslićki župnik vlč. Ivan Ravlić, a sudjelovalo je oko 100 vjernika.

U svojoj je propovijedi vlč. Ravlić, inače nekadašnji župnik u Novom Sarajevu, govorio o žrtvi koju su dali pripadnici HVO-a u obrani Sarajeva, a napose oni koji su poginuli. Naglasio je da se njihova žrtva ne smije zaboraviti te da se s poštovanjem treba gledati na branitelje. Progovorio je i o vrijednosti i značaju mira za što su se upravo i bojovnici HVO-a i borili.

Nakon Mise upriličeno je druženje na kojem su se, između ostaloga, evocirale ratne uspomene bojovnika HVO-a te su se obnovila.

Brigada HVO-a Kralj Tvrtko osnovana je u svibnju 1992. te je imala 5 000 članova, od kojih je 102 poginulo, a 600-tinjak ranjeno. U studenome 1993. HVO Sarajevo ušao je u sastav Armije RBiH pod imenom Hrvatska brigada Kralj Tvrtko, prenosi portal nedjelja.ba. (kta)