Mirovine u Federaciji BiH se neće smanjivati

jelka milicevic

... javnosti pogrešno interpretirane”, rekla je Milićević za “Večernji list”.

Dezinformacije

Prema njezinim riječima, mirovine, koje sada imaju prosjek 366 maraka, ne mogu doći u pitanje. Nedavno je dopis koji je federalnom Zavodu MIO uputio federalni ministar rada, socijalne skrbi i obitelji Vesko Drljača o primjeni čl. 51. Zakona o MIO protumačen kao automatska najava smanjenja mirovina, i to za deset posto. 
Visina mirovina je u svakoj zemlji, a napose u ovakvoj BiH, ekonomsko, socijalno, ali i političko pitanje te bi svaka promjena mogla dovesti do teških posljedica. O tome su jučer razgovarali i federalni ministar s predstavnicima umirovljenika.

Zbog plasiranih dezinformacija o smanjenju mirovina te u cilju upoznavanja javnosti s točnom informacijom, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao se s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem. Na sastanku je nedvojbeno zaključeno kako su stav i opredjeljenje Federalnog ministarstva i Saveza udruženja umirovljenika da dostignuta razina mirovina mora biti zadržana i osigurana njihova pravodobna isplata.

"U tom cilju, potrebno je da sve nadležne institucije i tijela, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu konkretne aktivnosti kako bi ovo bilo realizirano, te kako ne bi došlo do smanjenja mirovina. Ovim je, praktično, stavljena točka na svaku daljnju raspravu o ‘smanjenju' postojećih mirovina", navodi se u priopćenju nakon susreta.

Ministar i umirovljenici

Sugovornici su istaknuli kako su svjesni da je financijska situacija u mirovinskom sustavu teška, te podržavaju aktivnosti na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u proračunu FBiH za tekuće financiranje mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, uvezivanje staža i druge mjere, koje imaju za cilj pojačanu naplatu doprinosa za MIO. Također, podržavaju rješenje da financijska stabilnost bude osigurana novim Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju uvođenjem tzv. rizničnog poslovanja, što praktično jamči redovitu isplata mirovina.

Ovo omogućava da nedostajuća sredstva za isplatu mirovina u tekućem mjesecu budu namirena iz proračuna FBiH, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH. U cilju realizacije svih ovih aktivnosti, Federalno ministarstvo i Savez udruženja umirovljenika će u predstojećem razdoblju neposredno surađivati, stoji u zajedničkom priopćenju sa sastanka. Isplata mirovina posljednje dvije godine je jako otežana i često se protegne puna dva tjedna te se isplaćuje od tekućih priljeva. U Federaciji BiH mirovine primaju 402.044 osobe, najniža mirovina iznosi 326,17 maraka, dok je zajamčeni iznos mirovine 434,90 maraka.