Mirovine profesora po izračunu Hrvata 621 marku, a prema bošnjačkom prijedlogu 562 KM

km
Iako je prije nekoliko dana ovaj akt oboren u federalnom Domu naroda, i dalje ne prestaju rasprave o toj temi. Ono što je izazvalo najviše problema jest činjenica kako nitko nije znao kako će zakon utjecati na umirovljenike, odnosno hoće li mirovine biti smanjene ili povećane.

Dva izračuna

Iz toga razloga, još prije nekoliko tjedana pojedini federalni zastupnici i izaslanici u Domu naroda Federacije tražili su od Zavoda za mirovinsko osiguranje da im dostavi izračune mirovine po starom zakonu i po prijedlogu novog. Očekivalo se kako će na taj način biti riješena dvojba oko visine mirovina u slučaju usvajanja novog zakona, ali se to nije dogodilo.

Zastupnicima su stigla dva izračuna mirovina. Jedan je radio ravnatelj Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić, dok je drugi radio njegov zamjenik Ivan Rogić. I brojke koje su dobili nisu iste. Prema tablicama koje su nam dostavljene, Krnjićevi i Rogićevi izračuni uvelike se razlikuju u nekim stavkama. Tako je npr. Krnjić izračunao da će mirovine sveučilišnim profesorima po novom zakonu biti veće za 83,83 marke, dok Rogićev izračun govori kako će istoj kategoriji ljudi mirovine biti veće za 52,2 marke. Brojke se razliku i kada su u pitanju doktori medicine. Krnjić je izračunao kako će oni po novom zakonu imati manje mirovine za 83,83 marke, dok je Rogić dostavio podatke po kojima će mirovine tim ljudima biti manje od 22 do 126 maraka.

Vecernji.ba