Mirovine na kredit

stari, umirovljenice, umirovljenici, BIH, umirovljenici, prosvjedi, mirovine, umirovljenice, umirovljenici, umirovljenik, mirovine, umirovljenici, mirovine, umirovljenik, mirovine, mirovine, mirovine, FBIH, mirovine, starci, priča

Ovo je informacija koja bi mogla biti svrstana u rubriku “vjerovali ili ne”, no ipak nije jer se radi o jedinom rješenju koje je federalna Vlada smislila kako bi riješila problem u Zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja FBiH, piše Dnevni list.

Iz Vlade su kazali kako su predstavnici Ministarstva rada i socijalne skrbi i Ureda premijera, u ime Vlade, naložili na sastanku koji je održan početkom ovoga tjedna Upravnom odboru Zavoda MIO da "u skladu sa izmjenama Statuta koje je usvojio Parlament FBiH nađe rješenje da u narednom mjesecu bude ispoštovan rok za isplatu svih mirovina u skladu sa Sporazumu s umirovljenicima".

Slijede prosvjedi

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić koji je, uime ove organizacije,  imenovan za člana UO Zavoda potvrdio nam je kako se radi o podizanju kredita kod banaka u iznosu od 60 do 80 milijuna maraka. Omerefendić pojašnjava kako će 23. srpnja biti održan sastanak sa bankama kako bi se sve dogovorilo, ali kako po njemu to nije rješenje problema.

-Udruge umirovljenika su stava kako se ovaj kredit ne treba podizati. Ako će neko podizati kredit onda to treba uraditi Vlada i oni koji su dužni Zavodu po osnovu neuplaćenih doprinosa, kaže Omerefendić.

On dodaje kako nikakav kredit ne može dugoročno riješiti problem, ali kako iz Vlade tvrde da je to prelazno rješenje do usvajanja Zakona o MIO kada će mirovine preći na trezorsku isplatu.

Omerefendić priča i da situacija u Zavodu, koji ima 191 milijun akumuliranog minusa, nikada nije bila gora, a nikada po njemu nije bila gora ni socijalna slika umirovljeničke populacije.

-Situacija je kritična. Ljudi su ogorčeni i u velikim problemima. Intenzivno se vrše pripreme za prosvjede, kaže Omerefendić. Dodaje kako zahtjevi koje su umirovljenici predali Vladi nisu ispunjeni, a još uvijek se čeka i na sastanak sa resornim ministrom. Podsjeća da umirovljenička populacija živi u siromaštvu zbog jako niskih mirovina. Dodatni problem su napravila kašnjenja jer su se umirovljenicima koji su inače najbolje platiše svih računa, nagomilali računi i na njih još idu kamate...Lijekovi su skupi...O svemu ovome svakodnevno bruji javnost, no, kako kažu umirovljenici, ti vapaji očito ne stižu do ušiju vlasti.

Loša situacija

Glasnogovornik Zavoda MIO Tomislav Kvesić slaže se sa činjenicom da financijska situacija u Zavodu nije dobra. Tvrdi kako je do sada isplaćeno od 85 do 90 posto mirovina koje se isplaćuju za osobe koje žive u BiH, te kako očekuju da će do 20. srpnja ista biti završena. Kada je u pitanju isplata mirovina za umirovljenike koji žive van granica BiH niko nije siguran kada će ovaj proces biti završen, no poznato je kako ni prije nekoliko dana kada je počela isplata mirovina za lipanj na području BiH nisu bile isplaćene mirovine koje se šalju van granica za svibanj.

Vlada FBiH je podsjećanja radi prije deset mjeseci dogovorila redovitu isplatu mirovina s umirovljenicima kako bi oni odustali od prosvjeda. Tada je dogovoreno da se mirovine umjesto 15. isplaćuju do petog u mjesecu, no ova procedura samo se ispoštovala u jednom mjesecu.

Zbog svega navedenog, ali i činjenice da umirovljenici žive u siromaštvu, masovno se u posljednje vrijeme spominje izlazak na ulice. Prije mjesec dana Vlada je ponovno odložila ovaj scenarij obećanjem kako će od lipnja situacija biti bolja i kako će mirovine biti isplaćene do 5. u mjesecu.

Ovo optimistično obećanje trebalo je biti ispunjeno na način da se Zavod rastereti tako što će BH Pošta preuzeti isplatu velikog dijela umirovljenika koji putem njih primaju mirovine. Ta sredstva Zavod bi naknadno namirio Pošti. Ovo ipak nije u velikoj mjeri poboljšalo stanje nego je samo spriječilo veća kašnjenja budući da se iz mjeseca u mjesec situacija pogoršava.

Na koncu priče umirovljenici naglašavaju kako će i kredit koji se za nekoliko dana podigne dati isti efekt kao i projekt koji je osmišljen sa BH Poštom, a da će na koncu jedini gubitnici biti umirovljenici i Zavod budući da Vlada iako je po zakonu dužna nije preuzela nikakvu obavezu kada su u pitanju zaduženja.