Mirjana Miličević: Potrebna veća primjena projektnih aktivnosti između obrazovnih i stručnih institucija

mirjana milićević, Sveučilište Mostar
...na kojem je u ime Sveučilišta u Mostaru nazočna bila voditeljica Centra za projekte Sveučilišta u Mostaru i pročelnica studija Turizam i zaštita okoliša doc.dr.sc. Mirjana Miličević.

Dr. Miličević jeste li zadovoljni konferencijom i kakva su Vaša iskustva ?

Sveučilište u Mostaru je provedbom projekata CapRadNet u suradnji sa Centrom za izvrsnost Sveučilišta u L'Aquili (CETEMPS) sudjelovalo u IPA Adriatic CBC programu. Također, ovdje želim istaknuti kako je Sveučilište uz Grad Mostar i Vladu HNŽ-a, potpisnik Sporazuma o suradnji sa Upravljačkim tijelom IPA Adriatic CBC programa koji se temelji na aktivnostima jačanja ekonomske i socijalne kohezije u regiji te provedbi programa izobrazbe u vezi s pravilnim korištenjem Europskih Fondova i njihove financijske kontrole.

Koje su bile tema konferencije i tko je na njoj sve sudjelovao?

Tema konferencije bila je provedba europske kohezijske politike u Jadransko-jonskoj makro regiji s posebnim osvrtom na zemlje JI Europe. Konferenciji su nazočili čelnici glavnih institucionalnih tijela Europe i zemalja sudionica u IPA Adriatic CBC programu, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, general zapovjednik Financijske policije Giorgio Toschi, predsjednik Regije Abruzzo Luciano D'Alfonso, član Europskog suda pravde Ezio Perillo, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, Potpredsjednik Jadransko-jonske Euroregije Aldrin Dalipi, Ministar EU poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a BiH Sladan Bevanda, general, zapovjednik Financijske policije za sprječavanje korupcije u EU Fondovima Francesco Attardi i brojni drugi uzvanici.

Zašto je važno sudjelovanje sudjelovanja i provedbe projekata iz programa Europske unije za Sveučilište u Mostaru.

Prije svega iz razloga jer je to važan čimbenik proeuropske orijentacije Sveučilišta. Sveučilište u Mostaru intenzivira korištenje programa pomoći iz pretpristupnih programa Europske unije. Trenutno su to programi prekogranične suradnje dostupni BiH, a implementirani na regionalnoj i lokalnoj razini. Bespovratna sredstva kojima su financirani ovakvi projekti namijenjena su jačanju lokalne zajednice, potiču usklađivanje znanja i vještina s potrebama tržišta rada i poboljšanje pristupa kvalitetnom obrazovanju. U procesu provedbe uključivanja u međunarodne projekte ključni su dobro formulirani i strateški orijentirani projekti koji će udovoljiti razvojnim prioritetima i ciljevima programa.

Što činite da bi to u praksi uistinu osigurali?

Formiran je sveučilišni Centar za projekte koji je na dispoziciji sveučilišnim jedinicama za organizaciju i prijavu, provedbu i praćenje te ostale informacije potrebne za uspješnu provedbu projekata. Projekti koje provodi Sveučilište su znanstveno-istraživačkog, stručnog i obrazovnog karaktera s jasnim ciljem povezivanja obrazovnih i stručnih kompetencija s praksom primjenjivom u struci.

Što vi osobno možete doprinijeti ?

Kroz iskustvo stečeno radeći kao koordinator za projekte na Institutu za turizam i okoliša Sveučilišta u Mostaru na provedbi regionalnih i lokalnih projekata, kao pomoćnik dekana za razvoj i projekte te sad kao voditeljica Centra za projekte Sveučilišta nastojat ću doprinijeti većoj primjeni projektnih aktivnosti između obrazovnih i stručnih institucija. Interes institucija za suradnju sa Sveučilištem postoji. Stalnu potporu u provedbi istraživačkih i stručnih projekata imamo od Vlade Hercegovačko neretvanske županije uz čije posredovanje je otvoren novi Laboratorij automobilske mehatronike, pružena potpora pri provedbi IPA projekta RadCapNet, potpora pri provedbi brojnih aktivnosti u znanosti govore o prepoznatljivosti Sveučilišta kao važnog faktora u održivom razvoju društvene zajednice. /M.L/HMS/