MIO mora odvjetniku platiti pola milijuna KM

... zastupao spomenuti Fond tijekom sudskog postupka u slučaju povrata njihovog vlasničkog prava nad mostarskim hotelom “Ero”.

Odbačena žalba na sudu

Iako je Zavod MIO FBiH tek prije nekoliko mjeseci žalbom osporavao isplatu enormno visokog financijskog iznosa, ovih dana po odluci suda 530 tisuća maraka skinuto je s njihova bankarskog računa. Njihov prigovor je prema argumentaciji Općinskog suda odbačen kao neutemeljen, a prema zakonu o izvršnom postupku i Zakonu o parničnom postupku, tuženi Zavod MIO FBiH je dužan isplatiti sporni iznos. Iscrpljene su sve sudske instance, a presuda je postala pravomoćna. No, to nije izolirani slučaj u kojem je Federalni zavod MIO izgubio sudski spor.

Prije nekoliko dana, odlukom suda u Širokom Brijegu, na posao uz isplatu pripadajućeg obeštećenja mora se vratiti djelatnik Zavoda MIO u Zapadnohercegovačkoj županiji Marinko Kvesić, koji je s posla izbačen zbog političkih pritisaka. Iz ureda za informiranje kazali su nam kako "Federalni zavod nema praksu ni potrebu komentirati sudske presude".

"Pravomoćne odluke suda ćemo", stoji u priopćenju, "poštovati i u skladu s njima postupati, a istodobno koristiti sve pravne mogućnosti kako bismo na što bolji način zaštitili interese Federalnog zavoda i naših korisnika-umirovljenika".

Unatoč njihovim tvrdnjama da će poštovati sudske odluke iznos je, tvrde naši izvori, neopravdano visok, za jedan takav pravni angažman kao što je zastupanje Mirovinskog fonda FBiH u povratu vlasništva nad hotelom "Ero".

Kao što je Večernjak već jednom pisao postoji sumnja da je netko od stare uprave MIO Federacije BiH angažirao odvjetnički ured zbog stjecanja osobne koristi. Činjenica da se potraživanja od Mirovinskog fonda, uključujući i zatezne kamate, penje na više od pola milijuna maraka, pružaju dovoljno indicija za takav zaključak.

Troškovi oko 40 tisuća KM

Odluka o izvršenju spornog dugovanja stigla je bez znanja postojeće uprave koja je do sad svim mogućim pravnim sredstvima pokušavala osporiti navedenu odluku općinskih i županijskih sudova, kako ne bi ugrozili financijsko funkcioniranje institucije. U Zavodu MIO su tvrdili da taj iznos ne može biti veći od 40-ak tisuća maraka po postojećoj odvjetničkoj tarifi koja vrijedi u Federaciji BiH.

Večernji list