Ministarstvo sufinancira Master plan razvoja turizma Općine Busovača

Nevenko Herceg, ministarstvo turizma i okoliša

Ministar Herceg i načelnik Mekić složili su se kako je turizam danas jedna od najperspektivnijih i najisplativijih gospodarskih grana u BiH, a donošenjem strateških dokumenata od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma te njihovom implementacijom u praksi stvorit će se realne pretpostavke za daljnje povećanje ekonomskih učinaka od turizma.- Cilj nam je povećati ekonomske učinke turizam na području ingerencije Federalnog ministarstva okoliša i turizma odnosno stvoriti bitne pretpostavke za dugoročan održivi turistički razvoj na prostoru Federacije.

Unatoč znatnim prirodnim pogodnostima, općina Buisovača još uvijek nije dokraja valorizirala vlastiti turistički potencijal. Značaj ovoga strateškog dokumenta je u stvaranju regulatornog okvira za koordinaciju i upravljanje aktivnostima različitih gospodarskih subjekata, institucija javnog sektora i svih koji su na bilo koji način uključeni u razvoj i podizanje integralnog turističkog proizvoda općine Busovača u sljedećih desetak godina. Uspješna implementacija turističkog master plana ovisit će ponajviše o mjeri u kojoj će nositelji turističke politike Općine biti u stanju osigurati poticajnu investicijsku klimu, transparentnost i međusobno povjerenje svih sudionika turističkog razvoja, naglasio je ministar Herceg.

Izražavajući javnu potporu strateškim dokumentima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, načelnik Mekić iskoristio je prigodu da se  zahvali Ministarstvu i ministru Hercegu osobno na podršci projektima izgradnje ski i športsko-rekreacijskih centara u općini Busovača. -  Kako zbog svoje izrazite izoliranosti, tako i zbog ugodne klime, te velikog broja snježnih dana godišnje,  Busovača ima izrazite potencijale za razvoj zimskog i planinskog turizma. Zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je prepoznalo ove potencijale, naša su skijališta postala prepoznatljiva, s  vrhunski opremljenim i uređenim stazama i dovoljno prostora za veliki broj posjetitelja, istaknuo je  načelnik Mekić. Osim razgovora o jačanju i napretku projekata iz sektora turizma, ministar Herceg i načelnik Mekić razmotrili su i druga pitanja od interesa za obje strane, posebno upravljanje komunalnim otpadom te izgradnju pretovarnih stanica za prikupljanje komunalnoga otpada za regionalni centar "Mošćanica" odnosno procesu traženja optimalnog načina za jednoobrazno rješavanje ovog problema u BiH.

Ministar Herceg upoznao je načelnika Mekića s činjenicom da Federacija BiH u posljednje vrijeme ulaže velike napore na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske Unije te provođenje obveza iz nedavno usvojene federalne Strategije zaštite okoliša s akcijskim planom. -Izborom pravog rješenja i realizacijom projekata održive strategije upravljanja otpadom koji zadovoljavaju europske standarde kvalitete, ne samo da ćemo podići kvalitetu življenja naših građana, nego i poduprijeti naš zajednički put u Europsku Uniju, istaknuo je ministar Herceg izražavajući vjeru da će nastavak suradnje dovesti do vrlo konkretnih projekta opće i turističke infrastrukture koji će uvelike pomoći ostvarenju zajedničkog cilja, snažnijeg turističkog i  gospodarskog razvoja uz poštivanje principa održivog razvoja.  - Suradnja s jedinicama  lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata koji doprinose ukupnom napretku najbolji je način da se sustavno i transparentno rješavaju pitanja održivog razvoja u zajedničkom interesu, kazao je na kraju sastanka  ministar Herceg naglašavajući kako će svi kvalitetni projekti koji su na tragu podizanja kvalitete življenja na ovim područjima i u budućnosti moći računati na potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.