Ministarstvo graditeljstva HBŽ poništilo rješenje Općine Drvar kojim se priječi Župi Drvar obnova vlastitog objekta

Župa Drvar  , drvar, Župa Drvar  , drvar, crkva, Župa Drvar  , drvar
Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu izdalo je 21. svibnja 2019. drugostupanjsko Rješenje, koje je potpisao resorni ministar Hikmet Hodžić, kojim se uvažava žalba Župe sv. Josipa Drvar na Rješenje Općine Drvar od 2. travnja 2019. o odbijanju izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu Župe Drvar.

Drugostupanjskim rješenjem Ministarstva uvažava se u cjelovitosti žalba Župe Drvar, poništava se prvostupanjsko Rješenje Općine Drvar i nalaže se Općini da u ponovnom postupku uvaži sve iznesene primjedbe, postupi po svim uputama drugostupanjskog Rješenja i u roku mjesec dana donese novo Rješenje o izdavanju lokacijske dozvole Župi Drvar.

U vrlo opširom drugostupanjskom Rješenju, napisanom na četiri stranice, Ministarstvo graditeljstva HBŽ uvažava sve tri točke žalbe Župe Drvar kojim se pobija prvostupanjsko Rješenje Općine Drvar zbog: pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede odredaba upravnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava.

Protiv drugostupanjskog Rješenja Općini Drvar nije dopuštena žalba.

U Banjolučkoj biskupiji i Župi Drvar zadovoljni su drugostupanjskim Rješenjem koje daje tračak nade u postojanje pravne države u Bosni i Hercegovini. Naime, prvostupanjsko Rješenje Općine Drvar kojim se brani Župi Drvar da obnavlja svoj vlastiti objekt za vlastite djelatnosti, čist je primjer uplitanja politike u pravdu i pravo i bahatog nasilja nad pravom i zakonom.

Drugostupanjsko Rješenje prokazalo je Općinu Drvar da je u ovom predmetu radila u potpunosti protuzakonito. A ako se predmet stavi u širi kontekst, dobije se potvrda za tvrdnje da Općina Drvar već godinama provodi pravno nasilje nad Katoličkom Crkvom u ovom gradu i time nekažnjeno krši državni Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Naime, Općina Drvar već godinama osporava izgradnju katoličke crkve u tome gradu tvrdnjom da crkva nije predviđena u regulacijskom planu iz 80-tih godina prošlog stoljeća. A sada kada Katolička Crkva, odn. Župa Drvar želi na svojoj zemlji obnavljati postojeći višenamjenski objekt i staviti ga u službu župe i grada, Općina i to - bez ikakvog razumskog razloga - priječi.

Banjolučka biskupija i Župa Drvar ovim putem pohvaljuju pravnu službu Ministarstva graditeljsstva HBŽ na profesionalno i korektno odrađenom poslu pri uvažavanju Žalbe i izdavanju drugostupanjskog Rešenja.