‘Ministar’ Helez premlatio stražara u bolnici 2006.

I sam ministar je ćudljive naravi pa mu se zna omaknuti da odluta s one strane zakona.

Zastupnik i nasilnik

I dok je Hodžić sudjelovao u premlaćivanju zarobljenih Hrvata za vrijeme rata, o čemu je za Večernjak posvjedočio Gordan Raič Goca koji je pukom slučajnošću preživio bugojanske kazamate, dotle je ministar Helez osobno u vrijeme mira premlatio jednoga stražara u bolnici u krugu medicinskog centra u Bugojnu, o čemu postoji podignuta optužnica koja je završena izvansudskom nagodbom. Večernjak je, naime, u posjedu cjelokupnog sudskog spisa o fizičkome napadu tadašnjeg SDP-ova zastupnika u Zastupničkom domu na stražara Jasmina Telbiza u bolnici u Bugojnu. U otpusnome listu iz bolnice u Bugojnu navodi se da je Jasmin Telbiz primljen u bolnicu s ozljedama glave koje je zadobio udarcima tupim predmetom dok je bio na radnome mjestu. Uslijed premlaćivanja je imao kratkotrajne gubitke svijesti, a u predjelu glave bile su vidljive otekline od udaraca. Zahvaljujući činjenici da mu je brzo ukazana liječnička pomoć, posljedice po njegovo zdravlje nisu bile teže naravi.

Vidno pijan

Incident se dogodio 14. lipnja 2006. godine kada je Helez oko 21 sat u vidno alkoholiziranome stanju parkirao ispred ulaza na porodiljni odjel bolnice. Nakon što ga je, kako se dalje navodi u optužnici, stražar Telbiz upozorio kako treba pomaknuti vozilo jer ga je parkirao na neprigodno mjesto, ministar je odgovorio nasiljem "tako što ga je desnom rukom zatvorenom šakom najmanje dva puta udario u predjelu glave, nanijevši na taj način lakše ozljede", navodi se u optužnici koja je podnesena protiv Heleza. Pri tome je, kako se dalje objašnjava, zatraženo plaćanje novčane kazne u iznosu od 500 maraka ili, pak, zatvorskom kaznom od deset dana. Umjesto zatvora ili pak presude Suda u Bugojnu, Jasmin Telbiz i Zukan Helez su postigli izvansudsku nagodbu "vezano uz tužbu tužitelja (Telbiz) podnesenu protiv tuženoga (Helez) u predmetu Općinskog suda u Bugojnu".

"Tužitelj i tuženi se suglašavaju da tuženi po svim osnovama iz tužbe koja je evidentirana kod Općinskog suda u Bugojnu br. 46 0 P 005 120 08 P plati iznos od 2000 maraka, koji je iznos isplaćen odmah prigodom zaključenja i potpisivanja ove nagodbe", navodi se u dokumentu koji su potpisali Telbiz i Helez.

Nagodba

Pri tome se oštećeni stražar iz bolnice u Bugojnu obvezao povući tužbu koja je podnesena u ovome slučaju. Zanimljivo je kako je ovaj slučaj zataškan, a javnost do sada uopće nije bila obaviještena o fizičkome nasilju bivšeg SDP-ova zastupnika koji je sada na radnome mjestu u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja. Zanimljivo je da je Helez upravo bio profesor u gimnaziji u kojoj su se događali teški zločini protiv Hrvata, a upravo je ravnatelj toga logora bio Besim Hodžić.

izvor: večernji.ba