Milorad Dodik želi blokirati pridruživanje BIH NATO-u i traži poporu Austrije

Milorad Dodik
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je u ponedjeljak u Beču potporu austrijskih političara za svoju zamisao po kojoj bi BiH trebala biti "vojno neutralna" država iako za to nema suglasnost ni unutar same države kojoj je formalno na čelu.

Dodik se tijekom dana sastao sa zamjenikom austrijskog kancelara i liderom radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO) Heinzom-Christianom Stracheom, s kojim već godinama održava srdačne odnose nakon što su kontakte s Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog promicanja nacionalističke politike prekinuli europski političari i stranke centra i ljevice.

Dodik je novinarima nakon susreta sa Stracheom kazao kako mu je bilo značajno objasniti lideru austrijske ekstremne desnice zbog čega mu se čini značajnim da BiH ostane "vojno neutralna", što je zapravo Dodikov eufemizam za kontinuirana nastojanja da državu u čijem je vrhu spriječi u pridruživanju NATO-u.

"Svako svrstavanje može nam samo štetiti", kazao je Dodik, koji je samo dan ranije doveo u pitanje opstanak i funkcioniranje jedinstvenih Oružanih snaga BiH, a potkraj prošlog tjedna je hvalio vojsku Srbije kada je sudjelovao na vojnoj paradi što ju je u Nišu priredio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Dodik je u Nišu izazvao skandal i izjavom kako mu je drago vidjeti da je srbijanska vojska dobro osposobljena i opremljena te je u stanju štititi Srbe, ne samo u Srbiji nego i izvan granica te zemlje.

Dodik je u Beču sugerirao kako bi austrijii model članstva u EU i vojne neutralnosti bio primjeren i za BiH.

Strache je pak kazao kako ima razumijevanja za takav Dodikov pristup.

"Mi Austrijanci imamo potpuno razumijevanje za to i to je veoma značajno za sprječavanje sukoba u budućnosti", izjavio je austrijski vicekancelar sugerirajući kako govori u ime vlade svoje zemlje.

Dodikovo uporno protivljenje približavanju BiH članstvu u NATO-u razlog je zbog kojega je blokiran proces uspostave vlasti u BiH na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

On je najavio kako ministri iz njegove stranke koji budu u novom sazivu Vijeća ministara BiH neće dopustiti usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), što je pak preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Pritom se pozvao na rezoluciju o vojnoj neutralnosti što ju je 2017. usvojio parlament Republike Srpske, iako je riječ o izjavi koja nema obvezujući karakter ni za koga. Učlanjenje u NATO-u je pak sastavni dio politike definirane Zakonom o obrani BiH i vanjskopolitičkom strategijom koju je ranije usvojilo Predsjedništvo BiH.

Stranka demokratske akcije(SDA), ali i Demokratska fronta (DF) kao izgledni četvrti koalicijski partner u vlasti na državnoj razini, od Dodika pak traže jamstva da blokade puta ka NATO-u neće biti, dok se HDZ BiH o tome nije izravno očitovao.

Dodik je u nedjelju ponovo provocirao kada je sadašnje pripadnike Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti pozvao da ubuduće u svečanim prigodama nose odore i obilježja ratne vojske bosanskih Srba (VRS), čiji su civilni i vojni zapovjednici Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni za ratne zločine.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odmah je najavio kako će protiv Dodika zbog ovoga podnijeti kaznenu prijevu jer on javno poziva na kršenje zakona i ustavnog poretka.

vijesti.hr