Milorad Dodik: Drekavci iz OESS-a, SAD-a i EU-a

Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Ivo Josipović, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, sds, SNSD, Milorad Dodik, Mladen Bosić političar, Republika Srpska, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Republika Srpska, otcjepljenje, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, izbori, Republika Srpska, Milorad Dodik, Europska unija, jelko kacin , Milorad Dodik predsjednik RS-a, BIH, BIH, vlast, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik, Mladen Bosić političar, BIH, Milorad Dodik, BIH, Republika Srpska, Milorad Dodik političar iz RS-a, Hrvati u BIH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, BIH, Republika Srpska, misija oess-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, BIH, Hrvati u BIH, Milorad Dodik političar iz RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Republika Srpska, Milorad Dodik, Referendum RS, referendum, Milorad Dodik, predsjednik RS, Ustavni sud BiH, Milorad Dodik, Pavlović banka, Milorad Dodik predsjednik RS-
...što ga je dan ranije usvojio entitetski parlament i kojim se po prvi puta uvode sankcije za izražavanje stajališta na internetu.

"Postoji nekoliko 'drekavaca' koji se pokušavaju predstaviti kao neko udruženje i forsiraju priču o tom zakonu. Nikakvog ograničenja slobode govora nema, ali se mora znati da se ne može zloupotrijebiti ništa, pa ni bilo koji oblik komunikacije", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Novi zakon o javnom redu i miru u RS, kojim je internet proglašen "javnim mjestom" te je predviđeno kažnjavanje istupa za koje policija naknadno ocijeni da su doveli do ugrožavanja javnog reda i mira, uz sve oporbene stranke u Republici Srpskoj oštro su kritizirale i novinarske udruge, Helsinški komitet za ljudska prava RS, posebna predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, veleposlanstvo SAD u BiH i delegacija Europske unije u toj zemlji.

"Razočarana sam time što je toliko mnogo domaćih i međunarodnih izraza zabrinutosti jednostavno ignorirano. Ovaj novi zakon utire put pravnim ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija na internetu", upozorila je Mijatović u izjavi koja je po usvajanju kontroverznog zakona objavljena iz sjedišta OESS-a u Beču.

Iz delegacije EU u Sarajevu ocijenili su kako su definicije sadržane u odredbama zakona o javnom redu i miru RS i dalje nejasne i ostavljaju previše prostora za proizvoljnu provedbu.

"Pozorno ćemo pratiti razvoj događaja u vezi sa zakonom. Sloboda izražavanja i sloboda medija su pitanja koja se redovito prate u okviru političkih kriterija iz Kopenhagena te ocjenjuju u godišnjem izvješću o napretku koji objavljuje Europska komisija", istaknuli su iz delegacije EU u BiH.