Milorad Dodik: BiH će se raspasti! Vjerujem da će se stvoriti uvjeti za to

Milorad Dodik
"I sama Europa, koja ima strahovite socijalne i ekonomske probleme, kaže da poslije Hrvatske, dugi niz godina neće primiti nijednu zemlju pod svoju `kapu`. Druga je tema da mi sami, zbog sebe, moramo da usvojimo europska pravila da bi nam bilo bolje", naglasio je Dodik.

On je za portal "Telegraf.rs" rekao da ne vidi mogućnost da BiH preživi u budućnosti, jer je to podijeljeno društvo.

"Vjerujem da će se stvoriti eksterni politički uslovi za raspad BiH. I vjerujem da taj raspad treba da bude miran. Za sve je najbolje da sarađujemo i živimo u miru bez krutih granica, da imamo kompatibilan ekonomski sustav, a da smo politički suvereni u donošenju svih važnih odluka. Da li će to biti 2035. ili ranije, potpuno je nebitno", istakao je Dodik, komentirajući novu mapu Europe 2035. koju su izradili ruski stručnjaci, a prema kojoj će Srbija i Hrvatska podijeliti BiH.

On je naglasio da će Republika Srpska, bez obzira na ekonomske nevolje u EU i regionu, uspjeti da zabilježi pozitivnu stopu rasta bruto-društvenog proizvoda u 2013. godini i u ovom trenutku ima dugoročno ugovorenih poslova i obezbijeđenih investicija čija je ukupna vrijednost 2,9 milijardi eura.

Dodik je rekao da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske i da je tržište Srbije važno za Srpsku.

"Već smo surađivali na nekoliko infrastrukturnih projekata. Trebalo bi razgovarati o tome kako da se napravi kompatibilno tržište, uz finanscijsku potporu koja bi bila usmjerena na zajedničke projekte", smatra Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da će Republika Srpska pratiti zvaničnu politiku Srbije, mada smatra da je Srbija trebalo hrabrije da traži podjelu Kosova.

"Sada kada postoji Platforma o Kosovu, mi ćemo je poštovati, šta god da mislimo o njoj. I Republika Srpska sigurno neće dozvoliti priznanje Kosova u BiH. To su dvije konstante u našoj politici koje ćemo poštovati. Sve ostalo su osobne političke varijacije", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je dobar podsticaj koji potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić daje u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Srna