Milićević: Pitanje Aluminija dignuto je na najvišu razinu u Federaciji

Jelka Miličević

- Osim Vijeća ministara BiH, o kojem se govorilo, otvoreno je i pitanje Federalne vlade i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Čini mi se da dobra volja postoji. Samo ću se nadati de će potrajati - kazala je ona u intervjuu za današnji "Avaz".

Komentirajući razna rješenja koja su se pojavila za spas "Aluminija", rekla je da je na tom sastanku to pitanje dignuto na najvišu razinu u Federaciji, pa Vlada mora imati svaku podršku da se "Aluminij" pokuša restrukturirati.

- Učinit će se sve što se može na zaštiti prava zaposlenih, tražiti najbolje strateške partnere, tražiti pomoć i od naših prijatelja, međunarodnih financijskih institucija. Nadam se da će se pojaviti neki ozbiljan partner - navela je.

Do 2020. godine planirano je da se radi na 92 projekta u FBiH vrijedna 10,2 milijarde KM, te još više od 100 milijuna za razvojne projekte. Milićević je rekla da su prioriteti ponovo putna infrastruktura, investicije u energetskom sektoru i ono što je njeno opažanje jeste da su najveće investicije u javnom sektoru, u poduzećima gdje je Federacija većinski vlasnik.

- Realni sektor nije prepoznat u svim ovim našim kreditima, pregovaranjima, i to je neka naša specifičnost, što znači da mi još nismo izgradili povjerenje međunarodnih financijskih institucija prema realnom sektoru. Mislim da je to pitanje kojim se Vlada mora stvarno ozbiljno pozabaviti, evo, već u ovom sada izbornom periodu - naglasila je.

Upitana hoće li biti novih zaduženja kod MMF-a, ministrica kaže da MMF nije nužan kao izvor financiranja.

Rekla bih da svojim programima i propisima u našem slučaju MMF ima više sporednu ulogu, koja se ogleda u tome da podupiru reformske procese. Sa svojim programima pismo namjere uvijek prati i Reformsku agendu. To je ono što se mora postići u Federaciji u dugoročnom razdoblju. To su aktivnosti vezane uz neke strateške politike i odluke i tu je dobro da mi uvijek imamo aktivan program, pregovaranje sa MMF-om. Ali, ove godine sigurno nećemo imati ni jednu tranšu iz MMF-a, jer je taj naš angažman u fazi mirovanja. Još je živ, što će se s njim dešavati, ne znamo, Evo, čekamo da dođu nove vlade. Iz MMF-a mi imamo dosta tehničke pomoći, dobra iskustva nam prenesu, loša zaobiđemo, ne želimo ih ni imati, ne volimo griješiti gdje su drugi griješili. Njeguju se ti odnosi, pomalo nas ocjenjuje Washington da oni nisu našim programom zadovoljni, ali moram reći da smo mi zadovoljni. U suštini, za ove četiri godine mi smo samo povukli dvije tranše. To je za njih neuspješan program, nisu plasirali svoja sredstva - rekla je za "Avaz" federalna ministrica financija Jelka Milićević.