Mile Puljić oslobođen krivice za zločin u Mostaru

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Mileta Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mosta.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz "Heliodroma" odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo van razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama. P

uljić se teretio za širok i sistematičan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao saizvršilac, svjesno i voljno sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

- Tužiteljstvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i saizvršiteljstvo po Kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća - rekao je predsjedatelj sudija Darko Samardžić.

Nakon presude, Puljiću su uknute mjere zabrane putovanje. On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN BiH.

Tagovi: Mile Puljić
16.05.2018 u 16:34