Mile Lasić: Stvaranjem dva velekantona smanjiti napetost između Hrvata i Bošnjaka u BiH

...koji bi trebao biti okončan prije općih izbora u jesen 2014. Bošnjački politički krugovi i nevladin sektor do sada su u javnost plasirali nekoliko prijedloga koji, na žalost, uglavnom vode ka daljoj centralizaciji većeg bh entiteta a ne međusobnom konsenzusu i približavanju stavova.

Član ekspertne skupine stručnjaka koja će raditi na izradi novog ustava, imenovane od strane američkog veleposlanika, Dr. Mile Lasić, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ovih je dana kazao kako smatra da sve dosadašnje prijedloge treba pažljivo razmotriti i vidjeti gdje je izlaz.

-"Izlaz je svakako u smanjenju napetosti u Federaciji BiH između Bošnjaka i Hrvata. Te napetosti mogu se smanjiti putem stvaranja dva velekantona, jednog sa bošnjačkom, drugaog sa hrvatskom većinom a unutar njih mogu se riješiti sva ostala pitanja", smatra Lasić.

Uvjerenja je kako dosadašnja pojava da jedan narod drugome nameće njegove političke predstavnike također mora biti sankcionirana.
-"Dakle, moguće je napraviti takve izborne jedinice i sankcionirati dosadašnje loše pojave, kako bismo imali čišću situaciju do 2014.", zaključio je Lasić.

HRsvijet.net