Migranti s Bliskog istoka pripremaju invaziju na BiH

migranti spašavanje
Sugovornici Blica iz različitih agencija uvjereni su da će od proljeća u BiH biti povećan broj migranata koji neće imati drugu opciju, s obzirom da su granice Srbije, Hrvatske i Mađarske dodatno osigurane kako bi se spriječio njihov ulazak, piše Blic.

Velizar Antić, politolog religije i ekspert za islam, smatra da je moguće očekivati promjenu rute migranata koji bi, umjesto Srbije i Mađarske mogli da krenu preko BiH i Hrvatske, prvenstveno jer mađarske vlasti ojačavaju granice sa Srbijom u namjeri da spriječe ulazak migranata na svoju teritoriju.

- Jasno je da će se ova ruta, ako ne u potpunosti, onda u dobrom djelu zatvoriti. Migranti koji budu dolazili bit će prinuđeni da traže nove puteve i tu im je BiH prvi sljedeći alternativni pravac. BiH sa Hrvatskom ima dugu granicu i jako ju je teško čuvati od ilegalnog prelaska - ističe on.

U slučaju da Turska otvori granicu za migrante i oni masovno krenu, u problemu će biti ne samo BiH, već cijela EU.

Antić ističe da BiH nema kapacitete i prihvatne centre da primi veliki broj migranata, a u slučaju da Hrvatska blokira granicu i onemogući njihov ulazak, problemi u BiH mogli bi da budu veliki.

- Zamislimo potencijalnu situaciju da u BiH dnevno ulazi sedam, osam tisuća ljudi, a da uspije da izađe u Hrvatsku samo tisuću. U slučaju takvog scenarija, za samo desetak dana na teritoriji BiH imali bi više od 50.000 migranata. Gdje će ti ljudi da spavaju i što će da jedu pitanja su koja moramo postaviti. Naša država nije u stanju da im pomogne - upozorava Antić.

Srbija, BiH, pa i Hrvatska samo su tranzitne zemlje za migrante koji dobro znaju kako se živi ovdje. Najvećem broju njih cilj je Njemačka.

- Ne pada im na pamet da ovdje ostanu. Migrantima bi se pridružio i veliki broj naših građana samo kada bi mogli da dođu do radnih dozvola - smatra Antić.

Bez obzira na upozoravajuće informacije sa terena, u Graničnoj policiji BiH su rekli da prema postojećim podacima nema nagovještaja da bi se situacija sa migracijskom krizom mogla značajnije promjeniti.

- Kada je riječ o velikom migracijskom valu osoba s područja Bliskog istoka, odnosno Sirije, Iraka, Afganistana, evidencije GP BiH kao i analize agencija FRONTEX i EUROPOL ukazuju na to da se BiH ne nalazi na glavnoj ruti. Jedan krak vodi iz Grčke preko Makedonije i Srbije, a drugi preko Bugarske i Srbije prema zemljama EU - rekli su za „EuroBlic" u Graničnoj policiji BiH.

Između BiH i Crne Gore sa jedne, te Srbije sa druge strane, evidentirano je 27 lokacija pogodnih za ilegalni ulazak.

Nakon zatvaranja zapadnobalkanske rute u prvoj polovini 2016. godine jedan broj državljana Sirije, Iraka i Afganistana ostao je u Srbiji i Makedoniji. Informacije međunarodnih organizacija pokazuju pojačanu potražnju za uslugama krijumčarenja u tim zemljama.

- Prošle godine su otkriveni sporadični slučajevi pokušaja ilegalnih prelazaka manjih grupa osoba sa Bliskog Istoka. Među krijumčarenim osobama već godinama je najveći broj državljana Albanije i Turske i osoba sa područja Kosova - podaci su GP BiH.

BLIC