Migranti rapidno ulaze u BiH, spavaju na ulicama, u kućama, džamijama...

migranti

... Afganistana, Tunisa, Libije, Palestine, Maraoka, piše Večernji list BiH.

Koliko se državljana tih i sličnih zemalja trenutačno nalazi na prostoru BiH, nitko sa sigurnošću ne može reći. Ali kako broj nije zanemariv, potvrđuju informacije iz Sarajeva, Bihaća i Cazina.

Mlađi muškarci

Nekoliko skupina migranata iz Sirije i Afganistana već noćima spava pod otvorenim nebom na području Sarajevske županije. Iako ima i žena i djece, uglavnom je riječ o muškarcima između 16 i 25 godina, što potvrđuju i pozivi određenih organizacija za pomoć u odjeći i obući upravo za te kategorije.

Neki su smješteni i u kuće pa ih je samo u jednoj od njih na području Ilidže 36, a neki su tu već 45 dana. Nekoliko desetaka migranata "zaglavilo" je posljednjih dana u Velikoj Kladuši, a utočište od hladnih zimskih noći potražili su u džamijama.

U gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši početkom ovoga mjeseca samo u sedam noći prespavalo je više od 50 migranata, potvrdio je to imam Muamer ef. Ćatić. Objekti Islamske zajednice u BiH su pod sve većim pritiskom migranata koji preko BiH pokušavaju proći prema EU, upozorili su u iz IZ-a u Sarajevu pozvavši vlasti da se ozbiljnije suoče s problemom ilegalnih migracija i preuzmu svoj dio odgovornosti.

Iz IZ-a su reagirali nakon što se proteklih dana ispostavilo kako sve veći broj ilegalnih migranata traži utočište u džamijama, posebice u sjeverozapadnom dijelu zemlje, preko kojega pokušavaju doći do EU.

Različite rute

Granična policija je već u prvim danima 2018. zabilježila rapidno povećanje broja ilegalnih migranata. Njih 458 ilegalno je ušlo u BiH u 2018., dok su tijekom cijele 2017. ušla 754. Iz Službe za poslove sa strancima BiH kazali su za Klix.ba kako su u 2018. uspjeli obraditi više od 500 migranata.

- Sigurno je puno više onih koji su ilegalno ušli u BiH, no nisu se prijavili ili ih Granična policija nije uhvatila. Protekla tri mjeseca s GP-om radimo na terenu gdje su zabilježene povećane migracije. Mogu reći kako posljednjih 15 dana bilježimo povećan priljev ilegalnih migranata - kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Dodao je kako iz svakodnevnog razgovora s migrantima može zaključiti da oni ne dolaze u BiH kao obećanu zemlju, već je koriste kao tranzitno područje prema zemljama EU. - Oni se zadrže u BiH dvije-tri noći i zatim nastave put prema drugim zemljama. Neki su pokušavali preko Srbije i Mađarske ući u EU pa, kad nisu uspjeli, vratili su se te iz Srbije ušli u Crnu Goru, a onda u BiH. Neki su izravno iz Srbije ušli u BiH pa se onda preko Hrvatske žele domoći EU - objašnjava Ujić.

Ravnatelj GP BiH Zoran Galić u ponedjeljak je kazao kako nedostatak policijskih službenika otežava kontrolu bh. granice. Upozorio je kako se broj ilegalnih migranata rapidno povećava i već bi u prva dva mjeseca ove godine mogao dosegnuti broj iz cijele prošle godine.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH upozoravaju da su građani i nevladine organizacije dužni njima ili najbližoj policijskoj upravi prijaviti ako uoče migrante.