FOTO/VIDEO  Merdžo: Velikobošnjački koncept provodi se pod krinkom tzv. građanskih stranaka

merdžo
Političko Sarajevo protivi se izmjeni Izbornog zakona jer im sadašnji modalitet omogućuje da drugima biraju političke predstavnike, poručio je glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo gostujući u sinoćnjem izdanju talk showa Dobar, loš, zao.

Govoreći o naputku Središnjeg izbornog povjerenstva o načinu popune federalnog Doma naroda, Merdžo je istaknuo kako SIP nema nadležnost donositi takve odluke.

"To je isključivo pitanje Izbornog zakona, odnosno Parlamenta BiH gdje se izmjene i dopune Izbornog zakona trebaju usvojiti sukladno odluci Ustavnog suda. Samo tjedan ili dva nakon odluke SIP-a sarajevske stranke su pohitale dostaviti popis izaslanika i kandidata za Dom naroda, iako su prvotno podignuli halabuku oko odluke SIP-a. Neki su čak najavljivali kako će blokirati sve procese uspostave vlasti zbog odluke da se koristi popis iz 2013., a ne onaj iz 1991. godine", kazao je glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo.

Odluka SIP-a također predviđa da se iz svake županije bira najmanje po jedan predstavnik svakog naroda, što je suprotno odluci Ustavnog suda u predmetu Ljubić.

"Suština je takva da je Ustav BiH posljedica mirovnog sporazuma kojim su zaključeni ratni sukobi i da su ga potpisale tri političke i vojne komponente sa vrlo jasnim odrednicama komu tko pripada. I onaj tko je tada stavio da Predsjedništvo čine tri člana - Hrvat, Bošnjak i Srbin, onda je vrlo jasno da taj Hrvat, Srbin i Bošnjak predstavlja nekoga u tom Predsjedništvu. Pa onda zamislite kada dođe do pitanja potezanja veta. Ustav kaže da se član Predsjedništva u tom slučaju obraća Klubu tog naroda kome i sam pripada. E sad zamislite da tamo sjedi netko tko se izjasnio kao Hrvat, ali da ga je izabrao netko drugi. Onda je sasvim jasno da u tom slučaju taj izaslanik ne predstavlja one za koje se izjasnio", istaknuo je Merdžo.

Merdžo poručuje kako se pod krinkom tzv. građanskih stranaka vodi jedan velikobošnjački koncept.

"Temeljem Ustava i onoga što u njemu stoji, taj koncept neće nikada zaživjeti. Temeljna postavka Ustava su tri konstitutivna naroda. BiH na tome počiva i to je čini državom kao takvom. Grdno se varaju svi oni koji misle to mijenjati", poručuje Merdžo.

Na pitanje kako komentira izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je rekao kako treba sastaviti katalog prava Hrvata u BiH, Merdžo je poručio kako je krajnje vrijeme da OHR napusti našu zemlju. Dok se to ne dogodi BiH neće biti suverena niti će u punom kapacitetu ući u proces europskih integracija, istaknuo je Merdržo.

"Ustavni sud i u slučaju Mostara i u slučaju Doma naroda, neustavnim je proglasio upravo one odredbe koje su nametnute od strane OHR-a. I onda se postavlja pitanje kako je moguće da je jedna takva međunarodna institucija mogla donijeti pravne norme i odredbe koje nisu u skladu s međunarodnim poveljama", ističe Merdžo.

Kada je riječ o djelovanju Hrvatskog Narodnog Sabora, Merdžo ističe kako se može slobodno reći da nema ozbiljne hrvatske politike izvan HNS-a.

"Način na koji se provode izbori i na koji određene političke opcije manipuliraju i uzurpiraju pravo legitimnog izbora hrvatskih predstavnika, prisilio je hrvatske političke stranke da se čvršće ujedine i okupe u koaliciju unutar HNS-a radi što boljih izbornih rezultata", kazao je Merdžo.