Mensur Hodžić: Čoviću ću reći prema čijoj naredbi sam ga oblatio, a Ivici Leutaru tko mu je ubio oca

Dragan Čović
...Joze Leutara, navodi u pismu koje je poslao redakciji "Dnevnog avaza" osuđenik Mensur Hodžić iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica (KPZ), gdje služi 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva nevjenčane supruge Jasmine Baničević.

Hodžić je u fokus javnosti došao nakon što su procurile informacije da je sastavio iskaz koji lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) veže za atentat, a što je Čović odbacio i najavio tužbu i zahtjev za istragu. Čović je izrazio sumnju da je riječ o političkoj montaži te da je osuđenik sve uradio na zahtjev političkih struktura.

U pismu čije dijelove objavljuje sarajevski list Hodžić potvrđuje da je iskaz dao u dogovoru s nekim, ali ne otkriva s kime, već samo tvrdi da mu je rečeno da "jednu stranu" nigdje ne smije spomenuti.

On tvrdi da je bio u kontaktu s kriminalnim miljeom, da zna cijelu priču u vezi s ubojstvom Joze Leutara te je nedavno istražnim organima poslao nacrtanu shemu vezano za slučaj ubojstva bivšeg doministra unutarnjih poslova FBiH. Za tri dana, 16. ožujka, navršit će se 16 godina od nikad rasvijetljenog atentata. U pismu upućenom „Dnevnom avazu", datiranim na 9. ožujka, Hodžić pojašnjava da je Čović u njegovoj shemi spomenut u sasvim drugom kontekstu.

Poziv Čoviću

- Ako Dragan Čović želi da sazna pravu istinu, neka dođe u KPZ Zenica i ja ću mu osobno reći istinu i zašto se našao u shemi i, naravno, prema čijoj naredbi - napisao je Hodžić.

Potcrtao je da od sheme i izjave nije imao nikakvu korist te da to nema nikakve veze s njegovim premještajem, ali da mu je nešto obećano.

- Ja ne mogu reći da mi nije ništa obećano. Obećano jeste, ali nije ispunjeno i pitanje je hoće li biti - naveo je dalje.

Također, napisao je da mu je rečeno da, "kada bude radio shemu i izjavu, nisu bitni počinitelji, već motiv i tko je naručio likvidaciju Joze Leutara, tko je švercovao oružje iz BiH 1996., '97., '98. godine u druge zemlje regije i tko je zaradio i imao veliki profit od toga".

- Sve ovo je saznao pokojni Jozo Leutar, imao je kod sebe original dokaze o švercu oružjem. Kada je bio spreman otvoriti slučaj, tada je likvidiran. I taj dan, 16. ožujka 1999. godine, pokojni Leutar je kod sebe imao svu tu dokumentaciju, koja je nestala, bolje rečeno, sakrivena i dostavljena jednoj osobi koja je naredila likvidaciju - atentat na Leutara - naveo je Hodžić, ustvrdivši da je i on osobno 2004. godine u rukama držao fotokopije dokumentacije koju je imao pokojni doministar unutarnjih poslova.

Jako podzemlje

Kako tvrdi, tada je za tri pošiljke s dokumentacijom s jednog mjesta do drugog dobio veću količinu novca "od osobe za koju je radio, a koja je potom ubijena 2007. godine". Konstatirao je i da postoje političke stranke kojima ide sve ovo u korist, ali da, s druge strane, postoje i čelnici, visoki dužnosnici "kojima ovo ne ide u korist".

Dalje navodi da je bio u društvu s jakim mafijaškim podzemljem, ne samo BiH već i Srbije, Crne Gore... te, kada bi počeo pričati za neka djela u BiH, stvari bi se izmijenile za 360 stupnjeva.

- Meni je rečeno koju stranu ni pod cijenu života ne smijem spomenuti u shemi. Ako spomenem tadašnje dužnosnike, glava će mi otići s ramena. Pojedinci su zgrnuli milijune tadašnjih njemačkih maraka, ali taj novac je u stranim zemljama - naveo je Hodžić.

Poziv Ivici Leutaru

U pismu upućenom redakciji "Dnevnog avaza" Hodžić je uputio poziv Ivici Leutaru, sinu pokojnog Joze, da ga posjeti u KPZ-u Zenica. Tvrdi da će njemu reći tko je izdao naredbu da mu oca likvidiraju.

Dao sam samo 0,1 posto informacija

- Poslije ovoga ne znam budućnost i kako će sve proteći, ja samo znam da je Pandorina kutija otvorena. Ja sam imao potrebu oglasiti se i da vam dam 0,1 posto informacija, što znači da je 100 posto informacija nemoguće iznijeti - naveo je Hodžić.

Poštanski pečati i markice

U namjeri da provjeri autentičnost pisma, redakcija Avaza jučer je kontaktirala i Hidajeta Jabandžića, direktora KPZ-a Zenica. On je pak kazao da ne može govoriti bez prethodnog odobrenja Ministarstva pravde FBiH, ali je kazao da osuđenici imaju pravo pisati pisma te da Uprava ne može ulaziti u njihov sadržaj. Na adresu "Dnevnog avaza" pismo je stiglo poštom, s urednim markicama i pečatima zeničke pošte te potpisom pošiljatelja Hodžića.