Matan Žarić: Trafo-stanice i mrežu vratiti elektroprivredama

Ovo je u intervjuu za "Nezavisne" kazao Matan Žarić, direktor "Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosna" (EP HZHB).

Uvjerava da su za ovaj prijedlog sve tri elektroprivrede u BiH, te da je pismo sa ovakvim zahjevom ovih dana poslao nadležnim institucijama.

Direktor EP HZHB očekuje da političari riješe spor u vezi s "Elektroprijenosom BiH", jer smatra nedopustivim da oko 200 miliona KM na računu ove kompanije i dalje stoji i ne može biti upotrijebljeno za dalji razvoj elektrodistibutivne mreže.

Žarić je protiv poskupljenja električne energije za domaćinstva jer vjeruje da njegovo preduzeće uz dobre hidrološke uslove i uz unutrašnje rezerve može nadomjestiti dodatne troškove koji su u međuvremenu nastali.

NN: Kako vidite razrješenje situacije u vezi s "Elektroprenosom BiH"?

ŽARIĆ: Nisam zadovoljan radom "Elektroprijenosa BiH". Upravo ovih dana uputio sam pismo nadležnim institucijama sa zahtjevom da 110-kilovoltna mreža bude vraćena elektroprivredama jer mi ne možemo razvijati i isporučivati kvalitetnu električnu energiju kupcima bez izgradnje 110-kilovoltnih trafo-stanica. Sve trafo-stanice i mrežu treba vratiti elektoprivredama u nadležnost, a 220 i 400-kilovoltna mreža može ostati na nivou prijenosa. Moram reći da se sve elektroprivrede u tome slažu.

NN: Mislite da se u tom pogledu može postići dogovor?

ŽARIĆ: Ja vjerujem da ćemo ići u tom smjeru. Najveći dio problema bismo tada riješili. Ovako se sve to ispolitiziralo. Već imamo područja u BiH, govorim o sve tri elektroprivrede, gdje mi ne možemo razvijati mrežu i isporučivati kvalitetnu električnu energiju, jer ne radimo nove 110-kilovoltne trafo-stanice, a u isto vrijeme izdvajamo silna sredstva, svakog mjeseca redovno plaćajući prijenos. Mislim da tamo već "leži" oko 200 miliona KM za investicije koje bi morale biti uložene u naredne dvije-tri godine. Stvar je politike da to presiječe i riješi.

NN: Obezbijedili ste sredstva za izgradnju prve vjetroelektrane u BiH Mesihovina, koja bi trebalo da bude puštena u pogon 2013. godine. Na kojim projektima još radite?

ŽARIĆ: Prioritet u ovoj godini nam je završetak hidroelektrane Mostarsko blato. Elektranu smo izgradili, ali zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa nismo završili odvodni kanal i akumulaciju, pa kasnimo sa planiranim puštanjem u pogon. Saglasno odluci Vlade FBiH o izgradnji elektroenergetskih objekata u FBiH do 2020. u sklopu naše elektroprivrede predviđeni su termoelektrana Kongora, hidroelektrane Vrilo, Kablić kod Jajca, HE na Ugru zajedno sa "Elektroprivredom RS", te vjetroelektrane Mesihovina Tomislavgrad, Poklečani Posušje, Borova glava Livno, Velika Vlajna Mostar. Prvi objekat je crpna hidroelektrana Vrilo, pumpanje vode iz Buškog blata u Duvanjsko polje, i mi sad tražimo sredstava za taj objekat.Vlada je strateški donijela odluku da izgradnja novih objekata mora biti intenzivirana i ona će uskoro te projekte promovisati.

NN: Vlada je tom odlukom obavezala elektroprivrede da rade na projektima, dok će način finansiranja biti dogovaran za svaki objekat pojedinačno. Jeste li već u fazi pripreme pojedinih objekata?

ŽARIĆ: Za sve ove objekte vrše se dugotrajna ispitivanja. Za vjetroelektrane mjerenja obavljamo već pet-šest godina. Ne počinjemo od nule. Realnost je da ćemo termoblokove morati raditi sa strateškim partnerima. To je veliki zalogaj, a sve se može uraditi javno, transparentno, raspisivanjem natječaja i vjerovatno će se ići u tom smjeru.

NN: Da li je četvrti tarifni postupak pri kraju i očekujete li promjene cijena električne energije?

ŽARIĆ: Tarifni postupak teče, FERK radi svoj posao, "Elektroprivreda" svoj. Mi očekujemo da će to biti na zadovoljstvo i jednih i drugih.

NN: Ranije ste govorili da ste protiv poskupljenje električne energije?

ŽARIĆ: Nismo za povećanje cijena iz prostog razloga što vjerujemo da zbog dobre hidrologije u posljednje vrijeme i uz rezerve unutar kuće dodatne troškove možemo anulirati. Osim toga, smatram da poskupljenje električne energije u ovo krizno vrijeme nije korektno. Čak bismo voljeli u nekom narednom tarifnom postupku da bude smanjena cijena električne energije za javnu rasvjetu i srednja preduzeća. Mislim da je za poduzetnike energija skupa i stoga bi trebalo razmišljati o smanjenju tarife.