Marijan Knezović: Ako Komšić opet bude izabran Hrvati će to shvatiti kao akt neprijateljstva

Dragan Čović
Marijan Knezović kazao je da postoji greška u samom rasuđivanju. Posve je legitimno ako Dragan Čović kaže da se neće moći formirati vlast nakon izbora ako se ne bude poštovala odluka Ustavnog suda, ili se nađe rješenje, odnosno modalitet po kojemu se to može. Kriva je teza po kojoj bi političku krizu u BiH izazvao Dragan Čović.

Ukoliko ovaj put Bošnjaci, treći put, izaberu Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mogu otvoreno reći kako vjerujem da će u tom slučaju Hrvati to shvatiti kao akt neprijateljstva i tako se ponašati. Dva puta propali eksperiment, što međunarodne zajednice, što lažno građanske politike, bio je pojačan od strane islamističkih struja u BiH. Tako npr. kada Dragan Čović kaže da se neće formirati vlast, onda se priča o tome da se dižu tenzije itd. A kada Bakir Izetbegović na HRT-u prijeti ratom, onda je to što - jačanje morala vojske, upitao je Knezović.

Siguran sam i uvjeren kako će se ovaj put pokazati da su Hrvati pluralan narod i to će se pokazati u onim županijama gdje su Hrvati većina i gdje ne postoji mogućnost preglasavanja. No isto tako sam siguran da će Hrvati plebiscitarno uglavnom stati iza jednog kandidata za člana Predsjedništva. Ne može netko govoriti iz Sarajeva da ima legitimitet i biti hrvatski član Predsjedništva zato jer se on osjeća kao Bosanac i Hercegovac i što želi građansku državu. Ako je želi neka se prvo ponaša kao pristojan građanin, a to je ne nametanje i neuzurpiranje tuđih pozicija. Za hrvatskog člana Predsjedništva, jedini legitiman kandidat u ovome trenutku je onaj kojega predloži Hrvatski narodni sabor. Nama Sarajevo ne određuje legitimitet našeg kandidata, rekao je Knezović.