Margetić: Izetbegović je bio šef podzemlja u Sarajevu

...donacijama o čemu, kako kaže, postoje jasni dokumenti iz 1992. i 1993. godine kada su austrijski i njemački uredi Interpola vodili istragu o organiziranom kriminalu i njegovim vezama s političkim vrhom u Sarajevu.

Valja napomenuti da je Fokus ''oživio'' priču New York Timesa nakon što je Izetbegović uputio pismo Dodiku, pa bi se tekst mogao shvatiti kao ''uzvraćanje udarca''.

- U toj dokumentaciji Bakir Izetbegović je identifiricarn kao ključni čovjek, koji je za politički vrh SDA kooridinirao aktivnosti kriminalnog podzemlja, rekao je Margetić za banjalučki Fokus i dodao da Bakir Izetbegović bio zadužen za prijem dijela novca koji je dolazio kao donacija preko Fatiha el-Hasaneia, odnosno, kako kaže Margetić, izravno od Al Qaide.

Margetić tvrdi da je na svim tajnim sastancima koji su održavani u Beču, kada je El-Hasanei donosio gotovinu za SDA, bio prisutan Bakir Izetbegović, koji je neke ugovore i potpisivao. Dodao je kako je nesporno da je Izetbegović upravljao tajnim financijama za račun političkog vrha SDA.

Prema njegovim riječima, Izetbegović bi trebao reći gdje se nalazi stotine milijuna dolara koji su dolazili iz arapskih zemalja u BiH i završavali u vrećama koje je on odnosio.

- On je sudjelovao u svim operacijama dovođenja mudžahedina u BiH. Velikim dijelom oni su dolazili preko Hrvatske i taj proces dolaska islamskih ratnika u BiH, odnosno terorista, kooridinirao je Bakir Izetbegović. On je u ime svog oca bio alfa i omega u ovim procesima, rekao je Margetić Fokusu.

Agencija Srna prenosi da je Fokus podsjetio i na pisanje New York Timesa koji je još prije 12 godina opisao Bakira Izetbegovića kao jednog od najbogatijih i najmoćnijih ličnosti u BiH, koji je do maksimuma iskoristio položaj i utjecaj svog oca za sticanje enormnog bogatstva.