Majka dječaka koji se ubio u Sarajevu prvi put u javnosti: Ne želim sažaljevanje, već istinu

...sinoć je prvi put javno govorila o smrti svog sina. Gostujući u emisiji Pošteno na Federalnoj televiziji rekla je da ne želi sažaljevanje, ali da nitko ne može razumjeti kako se osjeća u ovom trenutku.

Alisa Mahmutović je rekla da se u slučaju Mahira radi o nečemu što nadilazi obično vršnjačko nasilje i gdje ima elemenata kaznenog djela nad maloljetnom osobom, prenosi klix.ba.

"On je u kountinuitetu zadnje dvije godine verbalno, fizički i seksualno zlostavljan. Verbalno i fizički stalno, a povremeno i seksualno", kazala je Alisa Mahmutović.

Majka Mahira Rakovca smatra da nije točno da je njihova želja zatvaranje škole koju je Mahir pohađao već istina o cijelom slučaju. Rekla je da su očekivali suradnju Međunarodne osnovne škole, ali da se cijeli slučaj otkrio kad je već bilo kasno.

"Mi smo to otkrili na dan dženaze", kazala je ona.

Na pitanje je li ranije bilo znakova zlostavljanja, Alisa je rekla da je Mahir dolazio s modricama, ali da se dječak povlačio u sebe iako su ga ona i njegov očuh pokušavali nagovoriti da govori o tome.

Upozorenje profesora

Alisa je pojasnila da se kod direktora škole najavila prije godinu dana, ali da je nikada nije primio uz objašnjenje da je bio zauzet.

Nastavnik geografije je prvi upozorio Alisu da bi dječaka trebalo zaštititi jer ga dječaci i djevojčice verbalno maltretiraju nazivajući ga pogrdnim imenima i nadimcima kao što su peder, vlah, peško, Tuzlak i sl. Sve ovo se događalo 2014. godine, a roditelji su htjeli Mahira odmah ispisati iz škole. No, Mahir je htio završiti započeto polugodište, a u međuvremenu se sve više povlačio u sebe.

Nakon napuštanja škole, Alisa tvrdi da je nastavljeno maltretiranje Mahira putem društvenih mreža.

Što se tiče seksualnog zlostavljanja, roditelji su primijetili da se Mahir dugo zadržava u toaletu i da troši više toaletnog papira. No, te događaje su tek kasnije povezali kada je Mahirov prijatelj nakon dženaze ispričao za seksualno zlostavljanje.