Majka dječaka koji je u borbi za zdravlje osvoji srca BH građana: On je naš heroj

mak hasić

Krajem rujna smo dobili čiste nalaze nakon šest ciklusa kemoterapije. Mak je u remisiji, a to znači da se bolest povukla. No, ne smatra se izliječenim sve dok ne prođe pet godina od završetka liječenja. Njegovi trenutni nalazi su zadovoljavajući, mada će trebati neko vrijeme dok bude imao potpuno dobre nalaze. Svakog mjeseca radi nalaze krvi i ultrazvuk, a svaka tri mjeseca ima snimanje. Nakon godinu će se snimanje pomjeriti na svako šest mjeseci i tako će ostati prvih pet godina, dok će ostatak života snimke morati raditi jednom godišnje – kaže majka Maka Hasića, Lejla na početku razgovora za magazin Azra.

Dodaje da Mak, nažalost, nije imao nekih vidljivih simptoma po kojima smo mogli naslutiti da se nešto dešava.

Dan prije nego što ga je zabolio stomak temperatura njegovog tijela je bila 37 sa četiri. Jedva su nas primili, jer su doktori mislili da je u pitanju samo nadutost. U suštini je odbijanje doručka tog kobnog dana razlog zbog kojeg sam ga odvela doktoru. Mak nikada ne odbija obrok.

Priča da je teško objasniti kako se jedna majka osjeća kada čuje takve riječi.

Pogotovo zato što je dijete u salu ušlo pod dijagnozom koja je značila da mu je puklo slijepo crijevo. No, nakon operacije slijepog crijeva nam je kirurg rekao da, nažalost, nema dobre vijesti i da moj sin ima trbuh pun tumora, te da on to nikada u životu nije vidio – prisjeća se majka, piše Azra magazin.

Moj prvi strah tada bio je da nemamo dovoljno vremena. Njegova bolest je bila u stadiju u kojem se govorilo o danima koji su mu preostali. Burkitt je najagresivniji rak koji se dupla na dnevnoj osnovi, a analize su spore. Sada je moj jedini strah da ne dođe do relapsa bolesti – priča ona.