Luka Bebić: Trebamo tužiti BiH jer oni, preko Komšića, žele falsificirati granicu

14.10.2018

Prvog listopada navršilo se točno 20 godina otkad je Luka Bebić, bivši HDZ-ov predsjednik Sabora, kao zastupnik te stranke uime Kluba HDZ-a prvi predložio gradnju Pelješkog mosta

Premda se u javnosti često izvornost ideje gradnje tog mosta pripisuje Ivanu Šprlji, pokojnom SDP-ovu dubrovačko-neretvanskom županu, Bebić objašnjava da je Šprlje postao župan 25. studenog 1998. pa se prije tog datuma nije mogao službeno s pozicije javne funkcije založiti za Pelješki most. Bebić ističe da je Šprlje bio gorljivi zagovornik gradnje mosta, ali nije bio prvi.

- Ove godine navršava se 300 godina od tzv. Požarevačkog mira kada je Osmansko Carstvo kod Neuma i Sutorine u Boki kotorskoj dobilo izlaz na more. Otkad pamtim, u mojem se kraju govorilo i sanjalo o mostu, tako da to nije ideja od jučer - napominje Bebić. On je tog 1. 10. 1998. o mostu govorio u sklopu saborske rasprave o Zakonu o otocima. Bebić je danas 81-godišnjak, vrlo vitalan i zainteresiran za društveno-politička zbivanja.


Kažete mi da HDZ-u nije stalo do toga da se naglasi tko je prvi zagovarao gradnju Pelješkog mosta?

Ne pokazuju entuzijazam da hrvatskoj javnosti kažu istinu. Nekima u HDZ-u smeta što sam Pelješki most prvi predložio upravo ja uime Kluba HDZ-a. Dakle, uime tada vladajuće stranke, nisam to predložio sam kao neki padobranac. Ako mojoj stranci smeta spominjanje mojeg imena, neka samo kažu da je HDZ prvi tražio most. Ne mogu prešutjeti laži koje se promoviraju u javnosti tvrdnjama da se netko drugi prvi zalagao za most Pelješac. Oni koji to sada tvrde prvi su se podsmjehivali toj ideji. Ušutjeli su tek kada je EU prihvatio da u iznosu od 85 posto nepovratno financira gradnju mosta.

Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH, najavio je da će tužiti Hrvatsku zbog mosta.

Tužba nema nikakvog utemeljenja, cilj je da se najavom tužbe iznudi priznanje falsificirane granice koja je tobože određena 1999. Obrazložit ću: Veliki i Mali Škoj, koji se nalaze uz poluotok Klek, u vlasništvu su obitelji Gučić i uknjiženi su u zemljišnim knjigama i katastru u katastarskoj općini Duba Stonska. A falsifikator Radovan Vuletić falsificirao je da ti otočići pripadaju BiH. Svi dokumenti 300 godina unazad kazuju da su to otoci Dube Stonske, a on je napisao da graniče s katastarskom opićinom Pelješac - a ona ne postoji. Kao što je izmislio i sve oko vrha poluotoka Klek. Naši članovi komisije za utvrđivanje granice 1974. taj zapisnik nisu potpisali nego ga je on sam izmislio, zato predlažem hrvatskoj državi da iz pasivne uloge obranaštva prijeđe u aktivnu ulogu i tuži Bosnu i Hercegovinu koja, svjesno se koristeći falsifikatom, pokušava izmijeniti avnojske granice bivše Jugoslavije, potvrđene Badinterovom komisijom. Ne samo što su utvrđene republičke i općinske granice prema godišnjaku pomorstva iz 1964.-1967. godine izdanom u Beogradu, nego je i dr. Lucijan Kos, znanstvenik iz Slovenije, u pomorskom zborniku SFRJ broj 8. od 1970. godine točno u metar utvrdio granicu prema Sloveniji i prema BiH - a to se nalazi i u knjizi pok. akademika Nenada Vekarića, dr. Stjepana Ćosića, Nike Kapetanića i Pere Ljubića. Prema tome, ne treba se obazirati na osporavanje gradnje mosta jer to nije cilj, cilj je pritisak na Hrvatsku da prizna granice koje žele iznuditi temeljem falsifikata. Komšićeva provokacija sračunata je kako bi mu prihvatili taj falsifikat koji Sabor nije ratificirao i nadam se da neće, rekao je Bebić za večernji list.

loading...