Lud, zbunjen, normalan gasi se zbog prijetnji smrću

lud zbunjen normalan, mustafa nadarević, lud zbunjen normalan, mustafa nadarević, premosnica, Izet Fazlinović, lud zbunjen normalan, serija

Serija će se, kaže Isović, možda prestati snimati zbog "napada i prijetnji" od strane muslimana koji su uvrijeđeni ponekim scenama koje "vrijeđaju muslimanske običaje i kulturu".

Muslimani ogorčeni šalama u Lud, zbunjen, normalan
Najviše negativnih reakcija izazvale su epizode u kojima se prikazalo klanjanje dženaze (sahrane) svinji, i one u kojima se svinjsko meso prodavalo pod pureće.

"Znate, nije nimalo prijatan osjećaj kada živite u Sarajevu i napadaju vas, a po internet forumima vam upućuju fizičke prijetnje. Ako ne bude snimanja četvrte sezone onda će ovi napadi svakako biti jedan od razloga što je do toga došlo", izjavio je Isović za Dnevni avaz.

Scenarist je rekao kako mu je teško komentirati takve napade koji su seriju okarakterizirali kao "najveći genocid nad muslimanima nakon Srebrenice".

"Ako je prikazivanje svinje na televiziji samo po sebi problem, onda imamo puno veći problem nego je to ova epizoda", izjavio je Isović, napominjući kako onda slike domaćih životinja "treba izbaciti iz školskih udžbenika,kulinarskih emisija, programa nastave na Veterinarskom fakultetu, polica prehrambenih centara, ali prije svega iz dvorišta naših komšija koji su se usudili držati tu uvredljivu i nadasve opasnu životinju".

"Islam kojeg ja poznajem, dakle islam kojeg su prakticirali moj djed i baka, odisao je sa puno više tolerancije... Da podsjetim, moj djed i moja baka su također svjedočili genocidu, onom na Drini u Drugom svjetskom ratu", zaključio je Isović.

Osim gnjevnih forumaša, koji osim smrću scenaristu prijete i prestankom plaćanja televizijske pretplate, na cijeli se slučaj oglasilo i Udruženje "Majke Srebrenice i Podrinja", koje zbog serije traži i javnu ispriku jer smatra da je "klanjati dženazu krmetu najveći civilizacijski napad na islamske vrijednosti koji se, nakon genocida u Srebrenici, ikada dogodio muslimanima na ovim prostorima".

net.hr