'Lov' na radnike iz BiH, plaće 20% veće nego lani, smještaj, hrana...

'Lov' na radnike iz BiH, plaće 20% veće nego lani, smještaj, hrana...

Poslodavci, predstavnici hotelijerskih kuća s mora, u potrazi za sezoncima sve ranije pohode kontinentalni dio, posebice istok Hrvatske, i već godinama to rade preko kontinentalnih područnih ureda. Tako je vinkovački Područni ured HZZ-a organizirao već osam posjeta poslodavaca koji traže sezonske radnike za turističku sezonu 2019. Kako bi što bolje odgovorili zahtjevima poslodavaca i kvalitetnije uskladili ponudu i potražnju radnih mjesta, HZZ od studenog do veljače provodi anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama.

Ali već sada se neslužbeno zna kako su poslodavci spremni za zanimanja kuhara, konobara i slastičara ponuditi veće plaće i za 10 do 20 posto, a, uz to, sezoncima gotovo svi nude besplatan smještaj i hranu, piše Glas Slavonije. U prošloj godini od siječnja do rujna u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja u području usluga smještaja, pripreme i služenja hrane te trgovine na veliko i malo. U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonska radnika u Hrvatskoj, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144. Dakle, već u 2018. godini poslodavci nisu uspjeli pronaći dovoljno radne snage, a s obzirom na masovno iseljavanje radno-sposobnog stanovništva, ove godine bit će još gore. Samo u hotelskim kućama od Brela do Podgore za sezonu 2019. godine traže najmanje 1500 sezonaca koji bi radili u 18 hotela, a osim na Makarskoj rivijeri, Vrgorcu i Imotskom, radnici se traže u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Prema saznanju Slobodne Dalmacije, sezoncima, koje se "poteže za rukav", nude se prosječne plaće od oko 7000 kuna, smještaj, prehrana, prijevoz, potpisivanje ugovora za stalnog sezonca, pa čak i božićnice, tako da će, sudeći prema informacijama koje su dobili iz hotelskih kuća, sezona 2019. biti prosperitetna za radnike, barem one koji će je odraditi u hotelima.

Nedostatak kvalificiranih radnika sve izraženiji je u cijeloj regiji, a zbog većih plaća i lakog dobivanja radnih dozvola, Hrvatska je posljednjih godina primamljiva posebno građevinskim i radnicima u turizmu iz BiH, Srbije, ali i Makedonije. Hrvatska Vlada utvrdila je godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u 2019. Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca iznosi 65.100 dozvola.

Za novo zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj predviđena je kvota od 50.100 dozvola, a kvota za produljenje već izdanih dozvola je 15.000. Utvrđena je i godišnja kvota dozvola za sezonski rad koja iznosi 6540 dozvola. Od toga je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu predviđeno pet tisuća dozvola, a za rad u poljoprivredi i šumarstvu 1540 dozvola. Za osobe premještene unutar društva utvrđena je godišnja kvota od 250 dozvola. U okviru provedbe strateških investicijskih projekata utvrđena je godišnja kvota za provedbu strateških investicijskih projekata koja iznosi 1500 dozvola. Kada je riječ o kvotama za novo zapošljavanje stranaca u 2019., za graditeljstvo je predviđeno 18.500 dozvola, što je najveća kvota za pojedinu djelatnost. Slijedi turizam i ugostiteljstvo s kvotom od 10.400. Za brodogradnju 1410 dozvola, za poljoprivredu i šumarstvo 1990, za metalnu industriju te ekonomiju i trgovinu po 2200, a za promet 2314. Za prehrambenu industriju 1200, a za prerađivačku 700 dozvola.