Loklani izbori u BiH: Prodavali glasove za novac, kobasice i pivo

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
Ova informacija, uz nekoliko općih zamjerki šefice Delegacije Amy Koopmanschap, logično, obradovala je one koji su organizirali i proveli izbore u BiH, a posebno one koji su se bavili izbornim malverzacijama, jer ih u zvaničnim izvješćima, očito, neće biti.

Četiri privedena

Ovogodišnji lokalni izbori u BiH pamtit će se posebno po trgovini glasovima, odnosno općoj prodaji i kupovini biračkog povjerenja, u čemu veliki trgovci, odnosno, politički subjekti, kako ih u zvaničnim dokumentima zovu, nisu imali straha ni od javnosti niti od organa gonjenja.

Ponuda za kupovinu glasova bila je javna. Ako nije obavljena noć ili dan ranije, "trgovci" su glasove kupovali neposredno na biralištima, ne prezajući ni od posmatrača ni od policije, koja je sve s distance pratila. Glasovi su se prodavali za novac, kobasice, koncentrat za piliće, ali i za postizborna obećanja. Kupci glasova, uglavnom, ciljali su starije i nepismene osobe, ali i one neodlučne, koje je bilo lako prepoznati.

Rijetki su se usuđivali slučajeve prijaviti policiji. Ipak, bilo je i takvih, pa je iznervirani i poniženi glasač prijavio jednog od kupaca koji mu je na biračkom mjestu u školi Jala u Tuzli ponudio popunjen glasački listić, a da mu kao dokaz da ga je ubacio u glasačku kutiju vrati onaj prazni koji dobije od biračkog odbora. Zauzvrat je biraču ponuđen paket suhomesnatih proizvoda i određena suma u čvrstoj valuti.

- U policiju su, vezano uz ovaj slučaj, dovedene četiri osobe. O svemu je obaviješten dežurni tužitelj i o konačnom ishodu za sada ne možemo govoriti. Mnogo je onih koji tvrde da su u krugu birališta presretani od raznih stranačkih aktivista, ali, osim ovog konkretnog slučaja, nijedan drugi policiji nije zvanično prijavljen - kazao je za "Dnevni Avaz" Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a Tuzlanske županije.

Doznajemo da je "trgovac" iz Jale bio aktivista Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i da je, prije nego što je uhvaćen na djelu, s grupom svojih kolega već bio obavio zadatak za područje općine Tuzla.

Kupovina birača

Kupovina glasova u Kalesiji, Sapni i Čeliću za posljedicu ima situaciju da i sedam dana nakon izbora policijske snage u ovim mjestima mirno ne spavaju. Zna se sve - tko je glasao za pare, tko za kobasice, tko je uzeo novac pa prevario, tko je koliko uložio novca, a ne zna kako da ga vrati...

A na šta su sve spremni izborni trgovci, ali i birači, najbolje govore rezultati izbora u pojedinim podrinjskim općinama.

Sva trojica vijećnika NSRzB, koji su na izborima prošli u Općinsko vijeće Kalesija, naprimjer, dolaze iz Donjih Rainaca. U tom selu, saznajemo, neposredno pred izbore, aktivisti ove stranke mještanima su darovali piliće i koncentrat kojim će ih hraniti.

Dnevni Avaz