Ljubić: Od svega zašto smo se borili ostao nam je još samo prkos i ponos

 Božo Ljubić
Sinoć je podsjetimo u hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača održana svečana akademija, na kojoj je uz ostale govorio i predsjednik HDZ 1990. dr Božo Ljubić. Evo što je tom prilikom rekao:

Srdačno pozdravljam sve nazočne, a posebno bojovnike, dočasnike i časnike Hrvatskoga vijeća obrane. Čestitam nam svima 19-tu obljetnicu utemeljenja vojne organizacije hrvatskoga naroda u BiH HVO-a. Izražavam duboko poštovanje i zahvalnost za nesebičnu žrtvu onih kojih nema fizički više među nama. Oni će živjeti vječno u srcima i sjećanju svakoga Hrvata.

HVO je izrastao iz naroda u surovom i opasnom vremenu da bi branio i obranio svoj narod i zemlju na kojoj je taj narod živio od stoljeća sedmog.

HVO legitimna vojna formacija ne samo hrvatskog naroda

HVO je bio legitimna vojna formacija hrvatskoga i ne samo hrvatskoga naroda. Ona je bila sredstvo obrane golog života, doma i obrane narodne slobode i hrvatskoga prava na Bosnu i Hercegovinu. To je za nas povijesna činjenica i tako će ostati, bez obzira na tendenciozna iskrivljavanja te povijesne realnosti ma od koga dolazila.

Obraćam Vam se kao jedan od Vas, ratni kirurg u Ratnoj bolnici HVO i kao pukovnik Hrvatskog vijeća obrane, zato imam čast ali i pravo govoriti u prvom licu množine.

Mi smo znali da se sprema agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i znali smo da se moramo organizirati za obranu. Nismo mogli čekati institucije vlasti u Sarajevu da organiziraju vojsku i brane zemlju. Čak i nakon početka agresije slušali smo iz Sarajeva poruke da to nije njihov rat.

Kad je hrvatski narod na referendumu 1992. godine kazao NE Jugoslaviji i DA, nezavisnosti BiH, istodobno je kazao i kakvu BiH želi - demokratsku državu tri ravnopravna naroda. Ova danas nije takva za koju smo glasovali i za koju smo se borili.

Krvava agresija koja je uslijedila prijetila je ne samo nestankom tek međunarodno priznate države BiH već i stradanjem i progonom hrvatskoga naroda. I ne samo hrvatskoga.

Organiziranje HVO-a, suradnja i međusobna pomoć Hrvata s obje strane granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske, stvorili su preduvjete za obranu povijesnih hrvatskih prostora u obje naše domovine.

Herceg Bosna nije poražen projekt


Hrvatska zajednica, a posije i Hrvatska Republika Herceg-Bosna čiji je HVO bio legalna vojna sila, nije poražen projekt, već je „unesen" u Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum za BiH. On nije značio separatizam i negiranje BiH, već je u ratnom vremenu, posebno u početku rata, bio uporišna točka za opstanak BiH i za spašavanje naroda, dugo vremena jedini i slobodan prostor preko kojega je postojala jedina veza BiH s Hrvatskom i svijetom.

Hrvatski narod ni u Washingtonskom, a još manje u daytonskom mirovnom sporazumu nije dobio poziciju kakva mu pripada kao konstitutivnom narodu u demokratskoj državi. Naša trajna obveza jest učiniti tu ustavnu poziciju ravnopravnom s drugim konstitutivnim narodima u demokratskoj i europskoj BiH.

Danas se skoro svi slažu da hrvatski narod u BiH nije ravnopravan s druga dva konstitutivna naroda. Ako je to tako, a jest, onda ništa logičnije nego da se ta nejednakopravnost naroda ukloni u BiH u 21. stoljeću u demokratskoj Europi.

Međutim, svjedoci smo da neki i ovo poslijeizborno vrijeme koriste da bi negirali legitimna prava hrvatskoga naroda , konkretno tako što su mu nametnuli „Hrvate po svojoj mjeri". Međutim, gle drskosti i bezobrazluka, oni od kojih smo se branili u dijelu rata danas sebi uzimaju za pravo govoriti što bi to od vlasti trebali dati Hrvatima. Nitko od nas nema pravo pomiriti se s takvom situacijom. Hrvatski narod je na izborima sebi izabrao vodstvo i samo ga to vodstvo može predstavljati.

Ne pristajemo na gubitak političkog subjektiviteta

Ne pristajanjemo na gubitak političkog subjektiviteta. Hrvati još jednom spašavaju Bosnu i Hercegovinu, ovaj put od onih koji je navodno toliko vole da su je spremni ugušiti u smrtnom zagrljaju.

Nakon odlučujuće uloge na referendumu, obranom u ratu ovo je treći put da Hrvati čuvaju ideju BiH kakva je jedino moguća, demokratska i država tri jednakopravna naroda.

Ne pristajemo na koncept unitarne centralizirane države s dominacijom većine a sve pod plaštom nekog „državnog bosanstva" ili „suverenog građanina" koji se danas agresivno nameću iz dijela političkog Sarajeva ali ni zadržavanje podjele na dva entiteta. Pozivam sve one Hrvate koji su se stavili u službu takve politike da shvate pogubnost i za njih osobno i za hrvatski narod takve politike i ne dopuste „biti smokvin list" za projekat dekonstitutuiranja vlastitog naroda.

Legitimna obrana obitelji, naroda i prava na BiH

Naša borba je bila legitimna obrana, naših obitelji, našeg naroda, našeg prava na Bosnu i Hercegovinu.

Ovu borbu nisu mogli obezvrijediti niti pojedinci u našim redovima koji su, da li zbog lošeg karaktera da li zbog loših motiva, prekršili moralna načela i međunarodne konvencije, i počinili zločine nad nevinim nenaoružanim civilima ili zarobljenim vojnicima.

Ovu borbu nisu mogli obezvrijediti niti pojedinci ili grupe među nama, kako iz vojne tako i političke sfere, koji su našu borbu iskoristili za nepošteno bogaćenje kroz ratno profiterstvo, evaziju narodnih dobara i prihoda.

Ovu borbu ne mogu obezvrijediti niti međunarodne političke i pravosudne institucije koje ove pojedinačne zločine žele okvalificirati kao „zločinački pothvat" pokušavajući svima nama i čitavom hrvatskom narodu nametnuti hipoteku zločina.

Ovu borbu nisu mogli obezvrijediti niti naši politički predstavnici(kako oni iz Bosne i Hercegovine tako i oni iz Hrvatske) koji su ili zbog neznanja, iz straha ili iz svog ili tuđeg računa u naše ime potpisivali nepravedne mirovne ili ustavne aranžmane.

Ovu borbu nisu mogli obezvrijediti niti međunarodni politički predstavnici koji su radi svojih političkih interesa ili iz čistog pragmatizma, bolje reći političkog oportunizma, sponzorirali ovakve ustavne aranžmane.

Ostao nam je još samo prkos i ponos

Nisu oni mogli obezvrijediti ovu našu borbu ali su nas svi oni doveli u današnjne stanje, kada nam je od svega za što smo se borili i izborili u ratu, preostao jedino ponos i prkos.

Ponos i prkos nam nitko ne može oduzeti, ovo jedino mi možemo izgubiti. Mi danas okupljeni ovdje smo jamci da se to neće desiti. Mi legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda smo zadnih 6 mjeseci pokazali i potrebitu razinu zajedništva i odlučnosti ali i spremnosti na kompromis, koji ne ide na štetu načela. Mi danas ovdje okupljeni ne smijemo dopustiti nikome, pa ni sami sebi, da se više ikada pod kišobran zaštite nacionalnih prava i sloboda stave osobni grupni ili stranački interesi. Narodna sloboda i dostojanstvo nemaju cijenu, s time nema trgovine i nema kompromisa! Živjeli!, kazao je predsjednik HDZ 1990. dr Božo Ljubić

dnevnik.ba