Ljubić: Ne tražimo dopuštenje za smjenu Vlade FBiH

Ljubić je istaknuo da lideri "četvorke" žele obavijestiti ključne predstavnike međunarodne zajednice o aktualnoj situaciji, te ukazati na mogućnost njezinog pogoršanja.

"Želimo ukazati predstavnicima međunarodne zajednice na njihovu suodgovornost za postojeće stanje.Poznato je da su predstavnici međunarodne zajednice, u prvom redu OHR, reagirali tako što su prije godinu i po dali zeleno svjetlo uspostavljanju vlasti u FBiH na nelegalan i neustavan način, objašnjavajući sve strahom od eskalacije krize u BiH neusvajanjem proračuna", rekao je Ljubić za BHT.

Prema njegovom mišljenju, sada je u FBiH situacija takva da u biti dvije marginalne ličnosti, od kojih jedna možda i nema podršku vlastite stranke, drže kao taoce čitavu BiH, jer kriza u FBiH utiče i na odnose u BiH.

"Sve su to činjenice zbog kojih je međunarodna zajednica, posebno oni koji su odgovorni za funkcioniranje BiH, prije svega OHR, dužna zajedno sa domaćim političarima reagirati i opravdati mandat u BiH", istaknuo je Ljubić.

On je naglasio da očekuje da će četvorka organizira izvanredne izbora ukoliko se kriza u Federaciji bude odugovlačila na bilo koji način.

Ljubić je naveo da je odluka predsjednika FBiH Živka Budimira da u federalnu Vladu vrati ministra Desnicu Radivojevića bez značaja za hrvatski blok.

Lider HDZ-a 1990 smatra da SDA ne može blokirati promjene u FBiH, pozivajući se na vitalni nacionalni interes, jer to može biti samo vitalni interes te stranke, a nikako Bošnjaka u FBiH.

Srna