Ljubić: Kukić nije izraz izborne volje Hrvata, Kalabić: On je kandidat opasnih namjera

Foto: VL
On je to obrazložio činjnicom kako je Kukić kandidat SDP-a bez potpore dva naroda i legitimiteta hrvatskog naroda, te da je ružno što je Kukić pristao biti takav kandidat onih koji bi vladali BiH voljom jednog naroda. Naglasio je kako je za njega neprihvatljiva činjenica i što je Kukić kazao kako je za ukidanje entitetskog glasovanja. Čudi ga i što je bošnjački član Predsjedništva bIH bakir Izetvegović izjavio kako je za njega bilo odlučujuće što s opredijelio za Kukića jer je "bio direktor marksističkog centra u Posušju, na što se sam Kukić slatko nasmijao.

Niko Lozančić, zastupnik HDZ-a BIH kazao je kako je Kukić neprihvatljiv kandidat jer je kao prijedlog preglasavanja sroskg člana Predsjedništva BIH, kao i što član Predsjedništva BIH iz reda Hrvata, koji bi trebao uvažavati većinsku izbornu volju tog naroda, to ne čini, nego ignorira. Lozančić je kazao kako i činenica da, osim članova Predsjedništva, na sjednici nema ni stranih veleposlanika, govori dovoljno sama za sebe.

Dr. Azra Hadžiahmetović, zastupnica Stranke za BiH je kazala kako se ona neće izjašnjavati o kandidatu i da je to zadatak pozicije. Zamjerila je Kukiću što je za bivšu vlast kazala kako je djelovala kao raštimani stroj, a stranka koja je ga, između ostalih, predložila, aludirajući, na SDA, je činila dio tog raštimanog stroja. Ona je kazala kako je taj stroj funkcionirao i birao Vijeće ministara, za razliku od stranaka koje su ga predložile. Ukazalaje i niz nelogičnosti i nedorečenosti u njegovom izlaganju, od toga da neće se miješati u ustavne promjene, te ispraznih nabrajanja problema u BiH, bez nuđenja bilo kakvih konkrenih rješenja, prijedloga i poteza. Sve je ostalo na ispraznoj retorici, a ne na konkretnom programu, može se svesti kao primjedbe dr. Ahmetović, koje je pobrojala i komentirala. Posebice je naglasila važnost državne imovine kao jednog vezivnog tkiva. Zamjerila mu je da dok je bio alfa i omega Javnog RTV sustava radio, upozoravao za primjenu zakona, a kamoli odstupio.

Zastupnik Boris Borić iz SDS-a zamjerio je što su novinari na sjednici dobili Kukićevo izlaganje, ali on kao zastupnik nije imao tu mogućnost.Nije želio govoriti o samom sadržaju izlaganja, ali je kazao kako ima određena pitanja. Prije svega da mu Kukić odgovori po pitanju entiteskog glasovanja, je li ili nije za enititetsko glasovanje, ali eksplicitno. Je li za to da se u popisu stanovništva navodi nacionalnost građana, je li za kresanje proračina, odnosno određenih stavki u proračunu.

Zvonko Jurišić zastupnik HSP-a BiH, stranke koja je u ime platfromaša predložila Kukića, svakako je pohvalio Kukićevo izlaganje te da mu je žao kako neke njegove kolege zastupnici nisu možda razumijeli ili čulu izlaganje. Prema Jurišićevom mišljenju Kukićevo izlaganje je bilo ni manje ni više nego za čistu desetku.

Božo Ljubić, zastupnik HDZ-a 1990 kazao je kako je sporno što je Kukiće uopće kao kandidat došao jer on je izraz većinske bošnjačke izborne volje, a treba bi predstavljati Hrvate. Drugi razlog, što je Kukić neprihvatljiv kandidat, rekao je Ljubić je ta da je na pitanje je li legitimno formirana vlast u Federaciji BiH kazao da za njega nema "felera" a poznato je da je SIP, kao jedino relevantno tijelo za ocjenu kazao da je taj izbor nelegalan i poništio ga.

Mato Franjičević, zastupnik HDZ-a BiH, replicirao je na izjavu Mladena Ivankovića Lijanovića kako se ne može eksplicitno utvrditi tko predstavlja većinsku izbornu volju, isto je kao i da se ne može eksplicitno utvrditi tko je kupovao glasove za 100 KM.

Beriz Belkić, zastupnik Stranke za BiH, također je kazao kako nije imao pisani ekspoze Kukićev, te mu je zamjerio da nije iskazao u svom izlaganju izgradnju sustava što Vijeće ministara treba činiti nego se to svoji na koordinaciju, kao da je agencija. Ovaj program, kazao je Belkić aposlutno neće odlučiti o mandataru, nego će to učiniti parlamentarna većina, te je pozvao izborne pobjednike da to učine.

Zlatko Lagumdžija, zastupnik SDP-a, stranke čiji je Kukić u stvari i kandidat, bio je kao i Jurišić zadovoljan Kukićevim izlaganjem te ohrabren de ja program dobro ocijenjen, mada većina onih koji su diskutirali nisu o programu ni govorili niti ga komentirao.

Milica Marković, zastupnica SDS-a, replicirala je Lagumdžiji da ne prodaje iluzije ili da on možda vjeruje u ilizuje, jer ds Kukić ne će i ne može imati potppru zastupnika iz RS-a. Kazala je šteta što se Kukić troši kao inetelektualac u avanturizmu kojeg provodi SDP i platformaši. SDS neće podržati Kukića iz proceduralnih razloga, bila je eksplicitna Marković.

Milorad Živković, zastupnik SNSD-a, kazao je kako ga je Kukić razočarao. Prvo što kada je dobio mandat neki nisu s njim ni htjeli razgovarati, ali su ga daans ipak saslušali. Kukižev program, Živković je ocijenio kao "bajkovit i popis želja", te bez navođenja kako taj politički program ostvariti, mjere i one s kojima to kani provesti. To sadrži svaka ozbiljan program, dodao je, te da "u tom mandatarenju ne vidim ni jednu pozitivnu stvar". Živković je ocijenio kako je to štetno po BIH te da jesvjesno kršen i zakon, princip dogovaranja i BIH je dovedena u još veću krizu. Paralment je prekršio proceduru za dodatnih sedam dana koje je dobio od Komisije za usuglašavanje. On je kazao kako će entitetsko glasovanje zaštiti srpski ali i hrvatski interes, njegovoh legitimnih predstavnika.

(dnevnik.ba)