Ljilja Zovko: Da li je ludost ne uhljebiti brata?

ljilja zovko, HDZ BiH
Ukoliko ne prođe Prijedlog Izbornog zakona koji je ponudio HNS u Zastupničkom domu PSBiH, ima li HNS novi prijedlog koji će uputiti u proceduru?

- Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluku Ustavnog suda BiH U-23/14, tj. izbor delegata u Domu naroda FBiH, te Odluku Ustavnog suda BiH U-9/09 koja se odnosi na izbore u Gradu Mostaru. Zastupnici koji to žele, mogu u amandmanskoj fazi doraditi ili predložiti rješenja koja implementiraju Odluku Ustavnog suda BiH.

Mostar je biser

Nije korektno niti odgovorno političko ponašanje biti protiv, a ne nuditi rješenje. Prijedlog izmjena Izbornog zakona je sukladan Ustavu i nikakve podjele ne producira niti diskriminira. Naprotiv, omogućava svima izabrati svoje legitimne političke predstavnike, sukladno udjelu u sveukupnom biračkom tijelu. BiH je složena zemlja u kojoj žive tri naroda, a organiziranje političkog i institucionalnog života oslikava tu datost.

Stranke HNS-a pripremile su i nakon primjedbi iz RS-a povukle svoj prijedlog izmjena zakona o RTV sustavu. Što je bilo "problematično" za njih, odnosno koje primjedbe je iznijelo resorno ministarstvo RS-a? Mislite li da će nakon toliko godina SDA i SDPBiH "popustiti" i glasati za (re)formiranje FTV-a i kanala na hrvatskom jeziku?

- Vaše pitanje sve govori o apsurdnosti položaja jednog naroda koji je ustavna kategorija. Osobno mislim da je kanal na hrvatskom jeziku potreban BiH i većinski narod bi trebao biti mnogo zainteresiraniji za rješenje ovog problema, jer negiranje i zabrane su štetne za državu. Hrvati će svoj jezik, kulturu i identitet sačuvati, bilo je i težih vremena, ali RTV sustav oslikava težnje za dominacijom i negiranjem potreba jednog naroda. Dogovori i korekcije Zakona su u tijeku i ne mogu ih komentirati, a sve se radi sa ciljem da se usklade nadležnosti i osigura primjenjivost ovako složenog prijedloga. Inače, u BiH samo jedan model ponašanja može donijeti blagostanje i zadovoljstvo svih, a to su naši stari znali živjeti "svoje čuvaj, tuđe poštuj" ili "što želim sebi, ne branim drugom".

Dolazite iz Mostara, gdje su posljednji izbori održani još 2008. Vijeće Evrope je nedavno navelo da je u Mostaru u posljednjih nekoliko godina situacija, kad se govori o infrastrukturi, čak i bolja nego kad je postojalo gradsko vijeće. Međutim, po Vama, koliko je razvoj Mostara blokiran zbog nepostojanja vijeća, odnosno vlasti?

- Nikom ne želim da bude zamrznut, a Mostar je zamrznut. Zašto Travnik nije zamrznut? Ta dva grada su iste sudbine, samo u Mostaru su Hrvati većina i pravila se automatski mijenjaju. Zašto vi, novinari, ne istražite i uporedite ta dva grada? A da ne pominjem kako je Mostar trebao biti glavni grad Federacije. Bez obzira na sve nevolje, Mostar je biser Bosne i Hercegovine. Bila sam zastupnica u Parlamentu FBiH kad smo usvajali Odluku o Mostaru, nisam ni sanjala da će toliko godina trajati "privremeno" stanje. Ali, grad je živi organizam, prilagođava se situaciji i vrijeme će pokazati kolika je šteta ili korist tog "zla" koje nas je zadesilo. Hercegovina je žilava i snažna, ljudi vrijedni, daroviti i sposobni, a grad Mostar sunčan i lijep. U životu se kaže "što te ne ubije, osnaži te".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Vaše stranke - HDZ-a BiH, nedavno je kazao da bi iz ovih krajeva moglo otići još 100.000 mladih. Pretpostavljamo da i Vi imate nekog u obitelji tko je sreću potražio na Zapadu. Je li razlog za odlazak mladih Izborni zakon ili siromaštvo i nepotizam kod zapošljavanja u javnim poduzećima?

- Vrlo znakovita je situacija u kojoj mladi jednostavno i bez problema mogu ići i vraćati se u zemlje EU. Imajući u vidu situaciju da zapošljavanje mladih ide teško, za pretpostaviti je da će svaki mladi čovjek ići za boljom perspektivom. Dakle, odlaze i zaposlene osobe koje misle da svojim radom mogu mnogo bolje živjeti u stranim zemljama. Taj problem nećemo lako riješiti, jer nema velikih investicija koje dugoročno profiliraju specifične kadrove.
image

Ako mene pitate, imam rodbine koja je na privremenom radu, imam brata koji nije zaposlen i najbolju prijateljicu koja je neuposlena i vrlo dobro razumijem i osjećam rezultate pogrešne usmjerenosti na "siguran" državni posao. Nepotizam je bolest današnjice toliko rasprostranjena i normalna da se oni koji na takav način ne pomažu svojima, smatraju ludim. Izborni zakon je preduvjet da zaboravimo probleme legitimnih političkih predstavnika i otvorimo mogućnost za višestranačje u svakom narodu, a tad će moći biti i demokratsko i transparentno suprotstavljanje kandidata na listama, što u konačnici stvara političku stabilnost. Politička stabilnost otvara vrata dugoročnim investicijama, čistom kapitalu i prosperitetu, odnosno perspektivi za sve one koji su sposobni i vjeruju u svoj uspjeh. Mladi će birati zanimanje prema potrebama tržišta.

Politička nestabilnost

Evo vam primjer, u Mostaru imamo informatičku firmu koja trajno traži informatičare programera, ali ne one koji imaju diplomu, već one koji znaju posao. Nema ih na tržištu, dolaze iz drugih zemalja. Ima mnogo specifičnih tržišnih niša, u kojima bismo mogli ostvariti svoju izvrsnost ako se posvetimo istraživanju i prilagodbi edukacije i obrazovanja. Ali, ako ne riješimo političke probleme, prognoze nisu dobre. Politički problemi se rješavaju političkim rješenjima.

Šta mislite o odluci HDZ-a 1990 da (zasad) ostane dio HNS-a BiH?

- Upravo sam objasnila, toliko je politička situacija loša i nesigurna da Hrvati sebi ne mogu dopustiti višestranačje izvan zadanih okvira HNS-a. Kada Hrvati kroz Izborni zakon osiguraju legitimno političko predstavljanje, tad možemo samostalno nastupati i suprotstavljati programe i politike. Mnogo je bilo situacija koje su znakovito pokazale da smo u političkoj nestabilnosti kao najmalobrojniji narod u Bosni i Hercegovini. A također je znakovito da najveći narod ima slogan "u jedinstvu je snaga", a istovremeno najmanji narod optužuje za "jednoumlje".

oslobođenje