Lipanjske zore: Prekrajanje povijesti i Hrvatska šutnja

Danas 21. godinu poslije povijest se prekraja i šire se laži od strane onih koji su tada bili daleko od prve crte obrane. Gospodin čiji je otac nedugo prije veličanstvene akcije kojom je oslobođen dobar dio Hercegovine je govorio da to nije njihov rat danas se kiti tuđim perjem i priča o veličanstvenoj pobjedi vojske koja u to vrijeme nije ni postojala.

Piše: Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

Neosporno je da je tada u postrojbama HVO-a i HOS-a bio znatan broj Muslimana, ali oni bi bez naoružanja i opreme bili topovska hrana agresoru kao što su bili bili njihovi sunarodnjaci širom BiH. Da u to vrijeme nije bilo HVO-a i organiziranog otopra Hrvatskog naroda agresiji danas ne bi postojala BiH, kao što ne bi postojala da za njenu samostalnost na referendumu nisu glasovali Hrvati.

„Zapamtite ovo nije naš rat", grmio je Alija Izetbegović u dane kada je gorilo Hrvatsko selo Ravno koje se nalazilo u državi kojoj je on bio predsjednik. Danas njegov sin priča neke druge priče koje također nemaju veze sa zdravom pameti, ali ni sa istinom. Navedeni gospodin na sva zvona priča o zločinačkom pothvatu hercegovačkih Hrvata s Tuđmanovim režimom???

Više je nego očito da gospodin Izetbegović ima slabo pamćenje pa je zaboravio reći da u vrijeme oslobođenja doline Neretve u Hercegovini nije postojala Armija BiH. Zaboravio je reći da je Tuđmanov režim primio i spasio glave stotinama tisuća muslimanskih izbjeglica. Zaboravio je i to da su predstavnici njegove stranke po nalogu njegovog oca 29. travnja 1992. stavili potpis na odluku da se obrana grada Mostara povjerava Hrvatskom vijeću obrane u čijem su sastavu bili zajedno Hrvati i Muslimani. Tako je bilo sve dok u Hercegovini nije osnovala Armija BiH u koju su se uvukli oficiri iz JNA koji su na svoje generalske položaje došli direktno iz agresorske soldateske.

Možda istina nekoga boli, ali se ona ne može sakriti. U povijesti će ostati zapisano da su Lipanjske zore spektakularna osobodilačka akcija u kojoj je sudjelovalo više od 5.000 hrvatskih vojnika. Sudjelovali su pripadnici HV-a, HVO-a i HOS-a kao i postrojbe policije iz općina Mostar, Čapljina i Stolac te jedna bošnjačka dobrovoljačka jedinica koja je brojala 200 ljudi.

Danas 21. godinu poslije više od svega čudi Hrvatska šutnja na laži i optužbe izgovorene u Podveležju od čovjeka koji je u to vrijeme bio ništa drugo nego savjetnik svoga oca.